enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
45,5451
EURO
53,1311
ALTIN
6.712,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C

Halkın Partisi’nden sosyal güvenlik uyarısı: Emeklilikte eşitsizlik giderilmeli

Halkın Partisi’nden sosyal güvenlik uyarısı: Emeklilikte eşitsizlik giderilmeli
03.12.2025 14:16
A+
A-

Halkın Partisi (HP) Lefkoşa İlçe Başkanı, kamu yönetimi uzmanı Mustafa Kendir, aynı koşullarda bulunan ve eşit prim yatıran sigortalılar arasında emeklilik maaşı bağlanma tarihlerinde 11 aylık bir farkın ortaya çıktığını savunarak, bu durumun “adaletsizlik yarattığını” söyledi.

Kendir, yazılı açıklamasında, bu durumun yasanın maddelerinden kaynaklanan bir “anomali” olduğunu belirterek, düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

Kendir, ilk seçimden sonra göreve gelmeleri halinde bu sorunu gidereceklerini belirtti.

Sosyal güvenlik kapsamında da bir eşitsizlik yaşandığını savunan Kendir, 2008’de tek sosyal güvenlik sistemine geçilmesiyle emeklilik yaşının 60’a çıkarıldığını, ancak hizmet birleştirmesi yapılan sigortalılar için bu yaşın 55 olarak belirlendiğini, bu durumun “aynı sigortalılık geçmişine sahip bireyler arasında dahi çelişki yarattığını” söyledi.

Kendir, bu durumun “Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı” vurgusu yaptı.

Kendir, son dönemde kamuoyunda sıkça tartışılan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunun, sosyal güvenlik sistemindeki esas sorunu, yani “eşitsizlikleri gölgelememesi” gerektiğini söyleyerek, yapılması gerekenin tüm çalışanların eşit şartlarda hak ettikleri zamanda emekli olabilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.