enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
45,9068
EURO
53,5030
ALTIN
6.651,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Az Bulutlu
27°C

Uruguay’da devlet başkanı seçilen Orsi, yemin ederek göreve başladı

Uruguay’da devlet başkanı seçilen Orsi, yemin ederek göreve başladı
02.03.2025 19:20
A+
A-


Uruguay’da devlet başkanlığı seçimini ikinci turda kazanan Yamandu Orsi, yemin ederek görevine başladı.

Başkent Montevideo’daki Bağımsızlık Meydanı’nda düzenlenen devir teslim töreninde Orsi, başkanlık kuşağını önceki Devlet Başkanı Luis Lacalle’nin elinde aldı.

Törenin ardından Yasama Sarayı’na davet edilen Orsi, yüzlerce davetlinin katıldığı törenle yemin ederek 2030 yılına kadar Uruguay devlet başkanlığını üstlendi.

Buradaki konuşmasında seleflerine teşekkür eden Orsi, “Burası siyasi partilerin, iktidar değişimlerinin ve anlaşmaların ülkesidir. Güven, demokrasinin işleyişinde merkezi bir unsurdur ve biz de bu anlayışı sürdüreceğiz. Uruguay, yılmadan çalışmaya devam edecek.” dedi.

Uruguay’ın demokrasiye kavuşana kadar ciddi siyasi baskılar ve acılar yaşadığını hatırlatan Orsi, “O dönemin etkileri hala hissediliyor. Bu nedenle özgürlüğe, hakikate ve adalete olan bağlılığımızı korumak hem adil hem de zorunludur.” ifadesini kullandı.

Ülkenin karşı karşıya olduğu çeşitli sorunlara değinen Orsi, şöyle konuştu:

“İnsani duygular, çözüm arayışlarımızın temelini oluşturacak. Kamu hizmeti anlayışımız, halkımızın her derdini ve ihtiyacını dinlemek üzerine kurulu olacak. Farklı düşünenleri anlamaya çalışacağız. Demokrasi, ancak kurumlar güçlü olduğunda, adalet herkes için eşit sağlandığında ve kuvvetler ayrılığı ilkesi titizlikle korunduğunda sağlıklı olabilir.”

Uruguay tarihinin üçüncü solcu lideri olan Orsi, seçim sürecinde ülkenin eski devlet başkanı Jose Mujica’dan büyük destek gördü.

Orsi’nin yemin törenine İspanya Kralı 6. Felipe, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro, Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader ve çok sayıda ülkeden temsilci katıldı.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.