enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
17°C
KKTC
17°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

18 milyar euroluk hazine! 300 yıl önce İspanya’ya altın kaçıran gemi çıkarılıyor

18 milyar euroluk hazine! 300 yıl önce İspanya’ya altın kaçıran gemi çıkarılıyor
23.06.2024 22:56
A+
A-

Karayip Denizi’nin derinliklerinde yatan ve tam 300 yıldır gün yüzüne çıkmayı bekleyen muazzam bir hazine bulunuyor: San Jose Kalyonu (savaş gemisi). Kolombiya hükümeti, bu hazineyi nihayet su yüzüne çıkarmak için büyük bir kurtarma operasyonu başlattı. Yalnız, bu hazineden ABD, İspanya, Kolombiya ve hatta Bolivya bile hak iddia ediyor. Peki hazine kimin olacak ve içinde neler var?

San Jose Kalyonu, 1698 yılında inşa edilen ve İspanyol Armada’sına ait olan bir savaş gemisiydi. 64 topu, üç direği ve üç güvertesi olan bu kalyon, İspanyol İmparatorluğu’nun en değerli gemilerinden biriydi. 1701 yılında başlayan İspanyol Veraset Savaşı’nda aktif rol oynadı. Ancak, 1708 yılında Kolombiya sularında demirliyken, İngiliz donanmasının saldırısına uğradı ve mühimmat deposunun patlaması sonucu battı. Bu trajik olayda 600 mürettebat hayatını kaybetti, sadece 11 kişi kurtulabildi.

San Jose Kalyonu batığı, yaklaşık 18 milyar euro değerinde olduğu tahmin edilen bir hazineyi barındırıyor. Bu hazine, altın ve gümüş paralar, zümrütler, cam ve porselen eşyalar gibi değerli nesnelerden oluşuyor. Ancak, bu hazineye sahip olma hakkı büyük bir tartışma konusu. Kolombiya, İspanya ve Amerikan kurtarma şirketi Sea Search Armada (SSA) bu hazine üzerinde hak iddia ediyor. Ayrıca, Bolivya’daki yerli topluluklar da bu hazinenin atalarına ait olduğunu öne sürerek hak talep ediyor.

Neler çıktı neler! Çin’in 700 yıllık hazinesini robot buldu

Neler çıktı neler! Çin’in 700 yıllık hazinesini robot buldu

Çinli arkeologların kullandığı robot tarafından keşfedilen antik gemi enkazı içerisinde 10 binden fazla eserin olduğu hazine bulundu.

Kolombiya hükümeti San Jose Kalyonu için, bu yıl 4,5 milyon dolarlık bir bütçeyle kurtarma operasyonunu başlattı. Operasyonun ilk aşaması olan “karakterizasyon” sürecinde, su altı robotları ve uzaktan algılama cihazları kullanılarak batığın detaylı bir haritası çıkarılacak. Bu aşama tamamlandıktan sonra, daha kapsamlı arkeolojik kazılar ve bilimsel çalışmalar yapılması planlanıyor.

ispanya-hazine-altin-san-jose-kalyonu

Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, “Artık bu kültürel mirası sahiplenmenin zamanı geldi. Tarih, asıl hazinedir.” diyerek bu operasyonun önemini vurguladı. San Jose Kalyonu’nun kurtarma operasyonu sadece maddi bir hazineyi değil, aynı zamanda büyük bir tarihi mirası da gün yüzüne çıkaracak.

Siz bu büyük kurtarma operasyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Böyle bir hazineye sahip olma hakkı kime ait olmalı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.