enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Parçalı Bulutlu
28°C
KKTC
28°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

James Webb Uzay Teleskobu, bir yıldızın daha doğum anını yakaladı

James Webb Uzay Teleskobu, bir yıldızın daha doğum anını yakaladı
06.11.2023 18:16
A+
A-

James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan inanılmaz bir görüntü, yıldızların nasıl ortaya çıktığına dair yeni ipuçları sağlamaya devam ediyor. Bu hayranlık uyandıran fotoğraf, Dünya’dan yaklaşık 1.300 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ilk yıldız HH 212‘yi gösteriyor.

Bir yıldızın doğum anı yakalandı!

HH 212 ilk olarak 1993 yılında Orion Kuşağı yakınında keşfedildi ve gökbilimciler, filizlenen yıldızın yavaş yavaş nasıl oluştuğunu ortaya çıkarmak için son otuz yılı fotoğraf çekmekle geçirdi.

Bununla birlikte, Avrupa Uzay Ajansı’nın kıdemli danışmanlarından Mark McCaughrean’a göre bu yakalama, bilim adamlarının daha önce yer teleskoplarıyla mümkün olmayan, önyıldızın iyi renkli bir görüntüsünü” “ilk kez” görmeleri gibi bir adımı temsil ediyor.

yıldız doğum anı

Yeni görüntü, yıldız doğum anı yakalanan önyıldızın her iki kutbundan gelen simetrik pembe gaz emisyonları bulutlarıyla birlikte yıldız oluşumuyla ilgili karmaşık ayrıntıları ortaya çıkarıyor. McCaughrean, jetler veya dışarı akışlar olarak adlandırılan bu neon patlamalarının yıldız doğumunun bir yan ürünü olduğunu ve canlı renk tonlarının moleküler hidrojenin varlığına işaret ettiğini iddia ediyor.

yıldız doğum anı

Mark McCaughrean, BBC ile yaptığı bir röportajda “Merkezdeki kabarcıklı gaz topu sıkıştıkça dönüyor. Fakat eğer çok hızlı dönerse, parçalanacak. Bu yüzden açısal momentumdan kurtulmak için bir şeyin olması gerekiyor. Biz bunların jetler ve dışarı akışlar olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

İki yıl önce Noel’de fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, bir milyon milden fazla uzakta “Lagrange Noktası 2” olarak adlandırılan yerde bulunuyor ve her iki yıldızın oluşumuna dair ipuçları sağlayan derin uzaydan görüntüler yakalama yeteneğine sahip.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.