enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
34,2412
EURO
36,7265
ALTIN
2.948,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
25°C
KKTC
25°C
Açık
Perşembe Açık
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C

Toplanın gidiyoruz: Bu gezegende yaşam olabilir!

Toplanın gidiyoruz: Bu gezegende yaşam olabilir!
27.09.2024 11:07
A+
A-

Güneş Sistemi’nin gizemlerini çözmek için yapılan araştırmalar, Dünya dışı yaşam arayışında yeni bir umut ışığı yakalamış olabilir: Bilim insanları, Mars ve Jüpiter arasında yer alan Asteroit Kuşağı’ndaki cüce gezegende yaşam için gerekli organik moleküllerin varlığını tespit etti. Bu keşif, Ceres isimli gezegenin derinlerindeki okyanusların yaşanabilir bir ortam sunabileceği ihtimalini doğurdu.

Ceres isimli gezegende yaşam var olabilir!

İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen araştırma, NASA’nın 2012 yılındaki Dawn görevi sırasında elde edilen verileri temel alıyor.

Ceres’teki Ernutet Krateri çevresinde yüzlerce kilometrekarelik bir alana yayılmış alifatik organik kimyasalların keşfi, bilim dünyasında heyecan yarattı. Bu organik moleküllerin, uzay radyasyonuna karşı oldukça hassas olmaları nedeniyle yüzeye nispeten yakın bir zamanda çıkmış olması gerektiği düşünülüyor.

Araştırma ekibi, Ceres’teki kimyasal bileşimi laboratuvar ortamında simüle ederek, Ernutet Krateri’ndeki organik maddelerin ne kadar süredir yüzeyde bulunduğunu tespit etmeye çalıştı.

Ruslar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda rekor kırdı!

Ruslar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda rekor kırdı!

Rus kozmonotlar Oleg Kononenko ve Nikolai Chub, ISS’de uzun süreli görevleriyle tarihe geçti. 370 gün kalarak yeni bir rekor kırdılar.

‘Uzay aşındırması’ adı verilen süreci taklit etmek için, karışım güçlü ultraviyole radyasyona ve hızlı hareket eden iyonlara maruz bırakıldı. Sonuçlar, alifatik bileşiklerin, koruyucu kil benzeri maddelerle karışmış olsalar bile, radyasyona uzun süre dayanamadıklarını gösterdi. Bu da, Ernutet Krateri çevresindeki hidrokarbonların son 10 milyon yıl içinde yüzeye çıkmış olabileceği anlamına geliyor.

toplanin-gidiyoruz-bu-gezegende-yasam-olabilir-2

Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri, bu organik moleküllerin Ceres’in derinliklerinde oluşmuş olabileceği ihtimali. Simülasyonların çoğu, organiklerin kuyruklu yıldızlar veya daha küçük asteroitler tarafından taşınmadığını, Ceres’in jeolojik süreçleri sonucunda oluştuğunu gösteriyor. Bu da Ceres’in derin okyanuslarının, en az birkaç yüz milyon yıl boyunca organik moleküllerin oluşumuna ve evrimine olanak sağlayan dinamik bir ortam olabileceğini düşündürüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşın lütfen.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.