enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
44,9214
EURO
52,7054
ALTIN
6.829,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
17°C

Pile’de mandıra krizi: Egemenlik tartışması yeniden alevlendi

Pile’de mandıra krizi: Egemenlik tartışması yeniden alevlendi
14.04.2026 13:31
A+
A-


Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların karma olarak yaşadığı Pile köyünde, ara bölgedeki mandıralar üzerinden yeni bir egemenlik krizi yaşanıyor.

Bölgede 3-4 Kıbrıslı Türk’e ait mandıra bulunduğu, bu mandıraların doğrudan Güney Kıbrıs’a süt sattığı ve Rum veterinerlerin ara bölgeden geçerek denetim yaptığı belirtiliyor.
Bölge üreticileri, son dönemde **KKTC makamlarının Rum veterinerlere “giremezsiniz” dediğini belirten videolar çekerek sosyal medyada paylaşım yapıyor.

Teknik olarak ara bölgeden KKTC tarafının toprak kullandığı ve mandıralara giden yolun da bu doğrultuda planlandığı öne sürülüyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Pile’deki Türk faaliyetlerini “işgalin genişlemesi” olarak nitelendirerek güç kullanımını gündeme getirdi ve konuyu egemenlik meselesi olarak değerlendirdi. Geçen pazartesi yapılan bir toplantıda bu durumun ele alındığı kaydediliyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) gelişmelere “top secret” (çok gizli) yaklaştığı iddia ediliyor. Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın konuya ilişkin tutumunun “herhangi bir reaksiyon yok, iddia askeri meseledir” şeklinde olduğu duyumları dolaşıyor. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu konuda daha sert bir duruş sergilediği belirtilirken, yabancılardan gelen bilgilere göre konunun Güney Kıbrıs için “egemenlik meselesi” olarak çok daha ciddi görüldüğü ifade ediliyor.

Resmi makamlar iddiaları henüz doğrulamadı. Pile köyündeki son gelişmeler, adadaki uzun süredir devam eden egemenlik tartışmalarını bir kez daha gündeme taşıyor. Her iki taraf da kendi tezlerini kararlılıkla savunurken, uluslararası toplum ve BM’nin tutumu yakından izleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.