enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
45,3632
EURO
53,4614
ALTIN
6.881,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

“Deprem bile iki ülkeyi yakınlaştırabilir”

“Deprem bile iki ülkeyi yakınlaştırabilir”
10.03.2023 09:56
A+
A-



Rum Yönetimi Başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis, Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin pekişmesine karşı olmadığını ancak ilişkilerin, Kıbrıs sorunu çözülmeden tamamen normalleşemeyeceğini söyledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Hristodulidis’in, Baf metropolitliği seçiminde oy kullanmak üzere gittiği doğum yeri Yeroşibu’da yaptığı açıklamaları aktardı. Habere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik olumlu söylemleri ve Yunanistan’ın bunu temkinli karşılaması hatırlatılan Hristodulidis, “Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin pekişmesine karşı değiliz” dedi.

-“Deprem bile iki ülkeyi yakınlaştırabilir”

Hristodulidis “herhangi bir olayın, hatta depremin bile iki ülkeyi yakınlaştırabileceğini düşünüyorum” dedi. Hristodulidis, şunları ekledi:

“Kıbrıs sorunu çözülmeden ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi başarılamaz. Biz, yeni ve daha iyi bir ortam oluşursa, bunu Kıbrıs sorununun çözümü için de değerlendirmek isteyeceğiz.”

Rum lider depremden etkilenen Türklere ve Kıbrıslı Türklere dayanışma mesajı verdi.

-Tatar ile görüşme

Bu hafta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşeceğini hatırlatan Hristodulidis, mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümü olamayacağını ve müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Hristodulidis, “Kıbrıs sorunundaki çıkmazı nasıl kıracağımızı görmek için bu görüşmeye büyük bir ciddiyetle hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.

-“Görüşmeden sonuç çıkması için mümkün olan her şeyi yapacağım”

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tatar’la görüşmeden beklentisi sorulduğunda, “Her görüşmeye beklentiyle gidilir. Sonuç çıkabilmesi için bizim taraf adına mümkün olan her şeyi yapacağım” dedi. Hristodulidis, durumun zor olduğunu ancak bunun, mümkün olanı yapmaya çalışmayacakları anlamına gelmediğini söyledi.

Nikos Hristodulidis, Tatar’la görüşmesinin ardından, 23 Mart’ta Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısına katılacağını, bu çerçevede özelinde Kıbrıs sorunu odağında birçok ikili görüşme yapma fırsatı da bulacağını kaydetti. Hristodulidis “Avrupa Birliği’nin, çıkmazın kırılması ve müzakerelerin yeniden başlamasında bir başrolü olmalı” dedi.

-Antonio Guterres’ten görüşme talep etti

Gazetecilerin, Mart ayındaki Avrupa Konseyi’ne katılacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme talebinde bulunup bulunmayacağı sorulan Hristodulidis, çalışma yemeğine katılacağını öğrendiği Guterres’e, programı elverirse böyle bir görüşmenin çok olumlu olacağı mesajını gönderdiğini söyledi.

– Stewart, Tatar-Hristodulidis görüşmesinde hazır bulunacak

Hristodulidis Tatar’la görüşmesinden sonuç çıkması beklentisini yineleyerek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın da hazır bulunacağını ve genel sekretere görüşme hakkında bilgi vereceğini söyledi. Hristodulidis, “Genel sekreterle görüşmemizi kolaylaştıracak olgular olmasını umuyorum” diye ekledi.

BM Genel Sekreteri Guterres’in Avrupa Konseyi çerçevesindeki yemeğe katılacak olmasının önemine de vurgu yapan Hristodulidis, “Bizim de istediğimiz, Kıbrıs’ın üyesi olduğu ve olası bir çözümden sonra da üye olmaya devam edeceği AB’nin işbirliğiyle, BM çerçevesinde, müzakerelerin yeniden başlaması için olguların oluşmasıdır” dedi.

-“AB’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırabileceği” düşüncesini izah ettiği çalışma belgesi son

Hristodulidis, gazetecilerin sorusu üzerine, hazırlanmasına seçim kampanyasından önce başladığı “AB’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırabileceği” düşüncesini izah ettiği çalışma belgesinin son aşamada olduğu bilgisini verdi.

Hristodulidis, Brüksel’e gittiğinde Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ve diğer yetkililerle yapacağı görüşmelerde belgeyi paylaşacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.