enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
34,9540
EURO
36,5977
ALTIN
3.020,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
14°C
KKTC
14°C
Açık
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Salı Parçalı Bulutlu
15°C

Beyin hücresi kullanan, yeni nesil süper bilgisayar geliyor!

Beyin hücresi kullanan, yeni nesil süper bilgisayar geliyor!
01.03.2023 18:59
A+
A-

Beyin hücrelerini bilgisayarlarda kullanma fikri gerçek mi oluyor? ABD’li araştırmacılardan oluşan bir ekip, bilim kurgu filminden çıkmış gibi görünen projeyi gerçeğe dönüştürecek. Beyin organoidlerini (bir organın temel işlevlerini yerine getiren hücreler) kullanan araştırmacılar, biyobilgisayar oluşturmanın mümkün olduğunu ortaya koydu.

Biyobilgisayar, yeni nesil süper bilgisayarlar olabilir mi?

Johns Hopkins Üniversitesinde gerçekleştirilen son çalışma, insan beyni ve bilgisayarlar arasındaki bağlantı kurmayı hedefliyor. Araştırmacılar, gelişmiş bir beynin işlevlerini taklit etmek için beyin hücrelerinin üç boyutlu versiyonlarını kullanan “organoid zeka” kavramını inceliyor.

Hazırlanan rapora göre bu projenin amacı, ezberleme ve öğrenme gibi temel bilişsel işlevleri yerine getiren beyin hücreleriyle biyobilgisayar oluşturmak. Ekip, insan beyninin öğrenmede silikon tabanlı bilgisayarlardan çok daha iyi olduğunu ve enerji açısından çok daha verimli olduğunu düşünüyor.

Mark Zuckerberg, Musk’ın beyin çipine demediğini bırakmadı

Mark Zuckerberg, Musk’ın beyin çipine demediğini bırakmadı

Mark Zuckerberg Neuralink beyin çipi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zuckerberg’e göre normal insanlar, beyin çipi kullanmak istemiyor.

Johns Hopkins araştırmacılarına göre beyindeki kurucu nöronlar, silikon tabanlı sistemlere göre daha yüksek miktarda bilgi depolayabilir. Mevcut organoidler yaklaşık 50 bin beyin hücresini içeriyor. Hatta halihazırdaki bir beyin hücresi kültürünün pong oyununu öğrenme ve oynama yeteneğine sahip olduğu belirtildi.

Ancak ekip, istenen bilgi işlem becerisi seviyesine ulaşmak için organoidleri 10 milyon kadar beyin hücresi içerecek şekilde genişletmek istiyor. “Organoid zeka” kavramı henüz ilk aşamalarında olsa da, biyolojik hesaplamanın nöral bozukluklar için kullanılabileceği düşünülüyor.

Bu araştırmanın zorluklarından biri, bilgi iletmek ve hücrelerin ne düşündüğünü anlamak için organoidlerle iletişim kurmaktan geçiyor. Araştırmacılar, ilerleyen yıllarda daha fazla alanda kullanılabileceğini ve süper bilgisayarlara alternatif olabileceklerini düşünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.