enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3692
EURO
34,9458
ALTIN
2.325,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Blue Origin roketi havada infilak etti!

Blue Origin roketi havada infilak etti!
13.09.2022 18:11
A+
A-

Son dönemde uzay turizmi konusunda oldukça somut gelişmeler yaşanıyor. Bu konuda Blue Origin ve SpaceX‘in büyük bir payı bulunuyor. Bu şirketler NASA ve diğer ülkelerin uzay çalışmalarına aracı olmanın yanı sıra zengin kişileri de uzaya taşımayı hedefliyor.

Jeff Bezos‘u daha önce taşımış olan roket uçuş sırasında patladı

Uzay konusunda çalışmalarını sürdüren Blue Origin‘de ise geçtiğimiz günlerde beklenmedik bir olay yaşandı. Blue Origin, 12 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilen uçuş sırasında bir roket arızası yaşadı. Neyse ki uçuş mürettebatsız olarak gerçekleştiriliyordu. Roketin enkazından da hiç kimsenin zarar görmemesi ile büyük bir felaketten kaçınılmış oldu.




Artemis I görevi başarısız oldu! NASA, yeni uçuş için tarih verdi

Geçtiğimiz haftalardaki başarısız deneme ardından Artemis I göreviyle ilgili açıklama yapan NASA, yeni fırlatma tarihini açıkladı.

Blue Origin’in Batı Teksas’taki fırlatma tesisinden havalanan, New Shepard roketi ile etapta normal bir şekilde tırmanıyor gibi görünüyordu. 2015’ten bu yana uzayın sınırına 6 mürettebatlı ve 17 mürettebatsız uçuşu başarıyla gerçekleştiren yörünge altı roketi, fırlatmadan bir süre sonra ise bir sorun ile karşılaştı.

YouTube video

SDNShiftdelete.net

Yüzeyden yaklaşık 9 kilometre yukarda ve 1.100 km/s’den daha yüksek bir hızla görevin 65. saniyesinde roketten aniden büyük bir alev yayıldı. Sonrasında ise roketin büyük bir patlamayla sarsıldığı görülüyor. Bu süreçte devreye giren mürettebat kapsülü, acil kaçış sistemi sayesinde patlamadan uzaklaştı.

Roketin fırlatılmasını canlı bir şekilde yayınlayan Blue Origin, patlamanın ardından yaklaşık 45 saniye sonra ise yayını sonlandırdı. Mürettebat kapsülünün yaklaşık 5 dakika sonra paraşütleri açılmış bir şekilde Batı Teksas Çölü’ne düştüğü kaydedildi.

Blue Origin ekibi daha önce 23 başarılı uçuş gerçekleştiren New Shepard roketinin patlamasına neyin sebep olduğunu araştırıyor. Blue Origin, daha önce bu roket ile birlikte şirketin sahibi Jeff Bezos dahil birçok insanı uzayın kıyısına kadar götürmüştü.

Her ne kadar bu durum korkutucu olsa da mürettebat kapsülünün güvenli bir şekilde roketten ayrılmasının ise bundan sonraki Blue Origin yolcularında büyük bir rahatlama yaratmış olduğunu tahmin ediyoruz. Patlamayı görmek istiyorsanız videoyu 1.29:48‘ten itibaren izleyebilirsiniz.

Peki siz Blue Origin ve sunduğu hizmet hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.