enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3679
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Chip Tuning nedir? Arabaya zarar veriyor mu?

Chip Tuning nedir? Arabaya zarar veriyor mu?
14.09.2022 21:39
A+
A-

Kullanmış olduğumuz otomobiller spor olmasa bile hem dış tasarımı hem de motor bloğu ve diğer sistem parçaları üzerinde yapacağımız değişiklikler ile aracın performansını ve görüntüsünü değiştirebiliriz. Son yıllarda ise araba üzerinde hiçbir fiziksel değişim gerektirmeyen yeni bir yöntemin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Peki Chip Tuning nedir? Arabaya fayda mı sağlar yoksa zarar mı verir?

Chip Tuning nedir ve nasıl uygulanır?

Günümüzde satılan otomobillerin neredeyse tamamında sistemin bütününü yöneten bir beyin bulunuyor. Kiminde yalnızca araca yetecek kadar, kiminde ise yolcuları eğlence sistemiyle eğlendirecek kadar gelişmiş olabiliyor.

Fakat ortak noktaları araç ile ilgileri bilgileri barındırıyor ve yönetiyor olması. Örneğin fabrikada üretim hattından çıkan tüm Honda Civic’lerin hangi devirde nasıl vites değiştireceği, yakıt tasarruf modları vs gibi tüm yazılımları aynıdır.


iPhone 14 ile gelen acil durum uydu bağlantısı nasıl çalışıyor?

iPhone 14 ile gelen acil durum uydu bağlantısı nasıl çalışıyor?

iPhone 14 uydu üzerinden acil durum bağlantısı ile acil durumlarda hayat kurtarabilir! Acil durum nedir, nasıl kullanılır?

Fakat Chip Tuning adı verilen yazılım modifiyesi sayesinde bu ayarları değiştirmek mümkün. Hatta bazı durumlarda yalnızca yazılım değil, araca ek bir beyin görevi görecek çip takılabilir. Bu sayede aracı fabrika çıkışına göre daha performanslı bir hale getirebilir veya daha az yakıt tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Genel olarak baktığımız zaten çok mantıklı bir işlem gibi duruyor. Zira motor bloğundaki tek bir vidayı bile değişmeden yalnızca bilgisayar ile aracın beynine bağlanarak yazılım ekleniyor ve bir anda beygir gücü artıyor.

Tabii bu durum her zaman fayda sağlamayabilir. Zira aracı geliştiren kişiler 400 beygir verebilecek bir motoru 200 ile sınırlandırmıyorlar. Dolayısıyla yapılan ayarlamalar sonrasında tek bir vida bile değiştirmeden 80 beygir gücünü yükselttim diye sevindiğiniz aracın motoru elinizde kalabilir.

Fakat piyasada bu işi uzun yıllardır yapan ve on binlerce otomobil üzerinde denediği için en ideal ayarları bilen şirketler mevcut. Hatta farklı anlaşmalar çerçevesinde garanti sunanlar bile var. Dolayısıyla aracınıza özel yapılan ayarlar sonrasında 150 beygirlik motoru yazılım ile 170 beygire çıkarabilir, aynı zamanda daha az yakıt tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.