enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3698
EURO
34,9364
ALTIN
2.325,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Uzaya gidecek ilk Türk için tarih belli oldu!

Uzaya gidecek ilk Türk için tarih belli oldu!
08.10.2022 18:53
A+
A-

Türkiye Uzay Ajansı geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi için bir vatandaşın seçileceğini açıkladı. Kısa süre içerisinde 30 binden fazla başvurunun yapıldığını öğrendik. Şimdi ise Uzaya gidecek ilk Türk için tarih verildi.

Uzaya gidecek Türk vatandaş kasım ayında seçilecek!

Bugün Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım tarafından yapılan açıklamada yaklaşık 1 ay sonra, yani kasım ayında uzaya gidecek ilk Türk vatandaşının seçileceğini söyledi. Ayrıca 1 de yedek aday seçilecek. Sonrasında ise ABD’de 6 aya yakın süren bir eğitim alacak.

Geçtiğimiz aylarda 30 binden fazla başvuru geldiği söylendi. Fakat bu başvurular arasında yalnızca 300’e yakın kişinin gerekli kriterleri sağladığı, yani yüzde 1’lik kesimin arasından seçimin yapılacağı belirtildi. Başvuru şartları ise şu şekildeydi:

  • Yaş: 23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak
  • Boy: 149.5 cm – 190.5 cm
  • Kilo: 43 kg – 110 kg
  • Dil: İngilizce yeterlilik şartını sağlamak
  • Eğitim: Mühendislik, Fen Bilimleri/ Temel bilimler, Fen bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak
  • Sağlık: Belirlenen sağlık kriterlerine uyum sağlamak
  • Son başvuru tarihi: 23 Haziran 2022- saat 20:23

Selçuk Bayraktar açıkladı: SpaceX ile yarış başlıyor!

Selçuk Bayraktar açıkladı: SpaceX ile yarış başlıyor!

Teknofest’in ilk gününde Baykar yetkililerinden peş peşe açıklamalar geldi. Son olarak Selçuk Bayraktar, Fergani uzay şirketini duyurdu!

Türkiye’nin 10 yıllık uzay alanında yapacağı faaliyetler ve strateji planı üzerine konuşan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım şunları söyledi:

“Çalışmalarımızda 10 hedefte de hiç hız kesmeden yürümeye devam ediyoruz. Bazılarında daha hızlı, bazılarında daha yavaş gelişmeler olsa da hepsinde ilerliyoruz. Ay misyonumuz, 2028 sonu 2029 başı gibi Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yapabilmek ve bir aracın Ay sathında veri toplamasını sağlamak.

Mümkün mertebe bugüne kadar çalışılmamış, tespit edilememiş konuların çalışılmasını istiyoruz ama böyle bir şeyi ülke olarak yapmadık ve Türkiye’nin bugüne kadar bir ‘derin uzay’ misyonu yok. Yaptığımız uzay çalışmaları hep yakın yörünge ve yer sabit yörüngeden ibaret.

Bu hiç yapılmamış bir iş olduğu için önce bunu öğrenmemiz gerek. Bu yüzden bir ön faz koyduk projeye ve önce biz büyük oranda yerli imal edeceğimiz aracımızı yapalım, kendi özgün hibrit motorumuzla Ay’a ulaşalım dedik. Buna da sert iniş dedik.

Bu projemizde şu anda tasarımlar bitti. Uyduya çok benzeyen bir uzay aracı. Arkasında büyük bir itki sistemi olacak, o da hibrit motorumuz. 2,5-3 ton arası bir ağırlığı olacak, yaklaşık bir araba büyüklüğünde. Bu ay itibarıyla imalatına başlanacak. Bir kısım parçalarında ne yazık ki dışa bağımlılık devam ediyor. Bunların da tedarik sürelerinde pandemi dolayısıyla bir uzama var. Bunların hepsinde şu anda çalışıyoruz. Bugünden itibaren 1,5-2 sene içinde bu misyonumuzu gerçekleştireceğiz.

Siz Uzaya gidecek ilk Türk hakkında ne düşünüyorsunuz? görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.