enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3651
EURO
35,0159
ALTIN
2.325,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

Japon hükümetinden, ‘spekülatif’ hareketlere karşı Japon Yeni’ne müdahale sinyali

Japon hükümetinden, ‘spekülatif’ hareketlere karşı Japon Yeni’ne müdahale sinyali
18.10.2022 08:39
A+
A-

Japon hükümeti, doları karşısında değer kaybını sürdüren Japon yeninin yaşadığı “spekülatif dalgalanmaya” karşı “kararlılıkla müdahaleye” hazır olduğunu bildirdi.

Ulusal paranın, piyasalardaki değer kayıpları hükümet ile Japon finansal otoriteleri endişelendiriyor. Yen, ABD Dolar karşısında son 32 yılın en hızlı değer kaybını yaşıyor.

Hükümetin, eylül sonu “yen alım, dolar satım” müdahalesiyle dolar/yen paritesi bir süre 145 bandının altına gerilese de hafta sonundan beri yeniden 149 bantlarını zorluyor.

Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, gazetecilere, yabancı piyasalarda Yen aleyhindeki “oynaklığa karşı uygun müdahaleyi yapmaya hazır olduklarını” açıkladı.

Piyasa gelişmelerinin “yüksek ihtiyatla” izlendiğini belirten Bakan Suzuki, spekülatif hareketler ve aşırı oynaklığa karşı “uygun hamleyi yapma duruşumuzda bir değişiklik yok.” dedi.

1998’den beri ilk olmuştu
22 Eylül’de Japonya, 1998’den bu yana ilk olarak kayda geçen “yen alım, dolar satım” ile 2,84 trilyon yen (19 milyar dolar) tutarında müdahalede bulunmuştu.

Suzuki’nin değerlendirmeleri, döviz piyasasına eylül sonundakine benzer bir müdahalenin tekrarlanabileceği şeklinde yorumlandı.

Eylül sonu “yen alım, dolar satım” müdahalesiyle dolar/yen paritesinin bir süre dengelenmesini sağlayan merkezi hükümetin aynı müdahaleyi tekrarlayacağı kaydediliyor.

“İki ucu keskin bir kılıç” olarak görülen zayıf Yen, Japon ihracatçıların denizaşırı karlarını artırırken, enerji ve ham madde ithalat girdi maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.