enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3669
EURO
34,9579
ALTIN
2.325,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Benzeri görülmedi! James Webb, Yaratılış Sütunları’nın en net görüntüsünü paylaştı

Benzeri görülmedi! James Webb, Yaratılış Sütunları’nın en net görüntüsünü paylaştı
20.10.2022 15:05
A+
A-

NASA’nın devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadar paylaştığı görüntülerle gündemde yer almayı başardı. Şimdi ise James Webb, 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki ‘Yaratılış Sütunları’nın en net görüntüsünü paylaştı. Görüntü, her detayıyla görenleri büyüledi.

James Webb, Yaratılış Sütunları’nın şimdiye kadarki en net görüntüsünü paylaştı

James Webb Uzay Teleskobu, aralık 2021’de evreni incelemesi için uzaya fırlatıldı. Gözlemle birlikte görenleri hayran bırakan görüntüler gelmeye başladı. Gök bilimciler şimdi de ‘Yaratılış Sütunları’ (Pillars of Creation) olarak bilinen toz bulutunu incelemeye başladı.

NASA, geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada James Webb’in, yoğun gaz ve toz bulutları içinde yeni yıldızların oluştuğu ikonik Yaratılış Sütunları’nın oldukça ayrıntılı bir görüntüsünü yakaladı. Daha öncesinde Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntüler herkesi büyülerken şimdi, hiç olmadığı kadar net haliyle karşımıza çıkıyor.

Uzaydan paraşütle atlamak mümkün mü?

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde paraşütle atlama rekoru 2 kez kırıldı. Peki en fazla ne kadar yüksekten atlanabilir?

Görüntüye baktığınız zaman üç boyutlu sütunlar, görkemli bir kaya oluşumuna benziyor. Bu sütunlar, yakın kızılötesi ışıkta bazen yarı saydam görünen soğuk yıldızlararası gaz ve tozdan oluşuyor. James Webb’in yakaladığı yeni görüntü, araştırmacıların yıldız oluşum modellerini yenilemelerine yardımcı olacak. Ayrıca yıldızların nasıl oluştuğunu ve milyonlarca yıl boyunca bu tozlu bulutlardan nasıl çıktığını daha iyi anlayacaklar.

Fotoğraf, Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından elde edildi. Görüntü, ortaya çıkan bulutların ince yapıları ve görüntü boyunca kıvılcımlar saçan sütunları ayrıntılı şekilde ortaya koyuyor. NASA yaptığı açıklamada, bu yıldızların çoğunun sadece birkaç yüz bin yıl önce doğduğunu söyledi.

James Webb, Yaratılış Sütunları'nın en net görüntüsünü paylaştı

James Webb’in Twitter’dan yaptığı paylaşımdan sonra Hubble Uzay Teleskobu bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımda ise 2014’te çekilen görüntüyle yeni görüntüyü karşılaştırdı. Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı Kıdemli Bilim Danışmanı Prof. Mark McCaughrean bir açıklama yaptı.

“Kartal Nebulası’nı 1990 ortasından beri inceliyorum, Hubble’ın gösterdiği o ışık yılları uzunluğundaki sütunların içindeki genç yıldızları görmeye çalışıyorum. James Webb’ten gelecek fotoğrafları büyüleyici olacağını biliyordum. Öyle de oldu.”

Peki, siz James Webb’in yakaladığı Yaratılış Sütunları görüntüsü hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.