enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
ALTIN
2.296,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

Hubble’dan daha iyi! DAG Teleskobu devasa aynasına kavuştu

Hubble’dan daha iyi! DAG Teleskobu devasa aynasına kavuştu
01.11.2022 21:15
A+
A-

İlk olarak Atatürk Üniversitesi tarafından hayata geçirilen proje neticesinde Erzurum’un Palandöken ilçesinde 3.170 metre rakımda 2012 yılında inşa edilmeye başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi içerisine Avrupa’nın en büyüğü olan DAG teleskobu yerleştirildi. Son olarak özel aynası da yerleştirildi. İşte detaylar…

DAG Teleskobu için Rusya’dan getirilen 4 metrelik ayna yerleştirildi!

Avrupa’nın en büyüğü olacak Doğu Anadolu Gözlemevi veya kısa adıyla DAG Teleskobu için geri sayım başladı. Sipariş üzerine üretilen devasa boyutlardaki lenslerin yurt dışından tedarik edilişinin vakit alması nedeniyle projenin de son birkaç yıldır yarı bekleme aşamasında olduğu doğru.

Biraz daha detaylıca bakacak olursak, bu teleskobun lensleri İtalya’da özel olarak üretildi. Temmuz ayında ülkemize getirilen ve an itibariyle teleskoba yerleştirilmiş vaziyette bulunan 4 metrelik özel kaplamaya sahip ayna da Rusya’dan getirtildi.

James Webb, 11.5 milyar yıllık gökkuşağı düğümü görüntüledi

James Webb, 11.5 milyar yıllık gökkuşağı düğümü görüntüledi

Yeni galaktik merkez tespit ettiği belirtilen James Webb, 11.5 milyar yıl önce var olan gökkuşağı düğümü görüntüledi.

Yani tüm dünyadan son teknoloji ürünler bilim insanlarının isteği üzerine toplandı. Bu sayede de hem Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük kızılötesi teleskobu kurulmuş oldu. Fakat bu cihazın henüz faal olmadığını belirtelim.

Başlangıçta 2020 yılında faaliyete geçmesi planlanıyordu. Ancak pandemi gibi sorunlar tüm işleyişin sarkmasına neden oldu. Bu nedenle açılışı da ilk önce 2021 yılına, sonra da 2022’ye ertelendi. Ağustos ayında ilk testleri yapılmaya başlanan teleskop 2022 sözü tutulacak gibi gözüküyor.

DAG Teleskobu

Bu gözlemevini erkenden ziyaret etmek isteyenler için de 22-23 Temmuz’da Erzurum’un Palandöken ilçesinde, yani Doğu Anadolu Gözlemevi’nin bulunduğu konumda bir gökyüzü gözlem etkinliği düzenlendi. Bizim de katılım sağladığımız bu etkinliği aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

YouTube video

SDNShiftdelete.net

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.