enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3658
EURO
34,9484
ALTIN
2.325,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Apple bizi gözetliyor! Araştırmacılardan tartışma yaratacak rapor

Apple bizi gözetliyor! Araştırmacılardan tartışma yaratacak rapor
09.11.2022 12:32
A+
A-

iOS 14 güncellemesiyle birlikte kullanıcı gizliliğine önem verdiğini vurgulayan Apple, yeni bir skandal ile gündeme geldi. Siber güvenlik araştırmacıları, iPhone Analizi özelliğindeki gizlilik ayarlarının kapalı olduğu durumlarda da Apple’ın kullanıcıları izleyebildiğini açıkladı.

Apple, iPhone Analizi özelliği kapalı olsa da veri kaydediyor

iPhone analizi olarak adlandırılan Apple özelliği, kullanıcıların donanım ve yazılım verilerini inceleyerek daha iyi bir deneyim sunmayı vaaediyor. Apple’ın iddiasına göre iPhone sahipleri, bu özelliği tamamen kapatabiliyor. Ancak yapılan araştırmalara göre Apple, iPhone analizi özelliği kapalı olan cihazlardan veri toplamaya devam ediyor.

Apple resmi websitesinde, “iPhone Analizi; donanım ve işletim sistemi özellikleri konusunda ayrıntılar, performans istatistikleri ve aygıtlarınızı ve uygulamaları kullanma şekliniz hakkındaki verileri içerebilir. Toplanan bilgilerin hiçbiri kimliğinizin bireysel olarak teşhis edilmesini sağlamaz. Kişisel veriler diferansiyel gizlilik gibi gizlilik koruma tekniklerine tabi oldukları için ya hiç tutulmazlar ya da Apple’a gönderilmeden önce raporlardan silinir. Aygıt Analizi’ni paylaşmayı tamamen etkisizleştirmeyi de seçebilirsiniz.” ifadeleri yer alıyor.

Katlanabilir iPhone, sosyal medyayı salladı! İşte görseller

Katlanabilir iPhone, sosyal medyayı salladı! İşte görseller

Katlanabilir iPhone konsepti nasıl görünüyor? iPhone V isimli bir çalışma, dikey olarak katlanan ekranıyla meraklandırdı.

Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry adlı siber güvenlik araştırmacıları, App Store ve Apple Müzik başta olmak üzere bazı iPhone uygulamalarını inceledi. Gizlilik ayarlarını değiştirdikleri halde Apple’ın verileri kendi sunucularına gönderdiğini belirten ekip, “Gönderilerin bilgilerin ayrıntı seviyesi Apple gibi bir şirket için şok edici.” ifadelerine yer verdi.

Örneğin App Store’da hangi uygulamaları aradığınız, hangi reklamları gördüğünüz ve belirli bir uygulamaya ne kadar süre baktığınız ve onu nasıl bulduğunuz da dahil olmak üzere, gerçek zamanlı olarak yaptığınız her şey hakkında bilgi toplanıyor. Kimlik numaraları, ne tür bir telefon kullandığınız, ekran çözünürlüğünüz, klavye dilleriniz, internete nasıl bağlandığınız gibi ayrıntılar da Apple tarafından kayıt altına alınıyor.

Konu hakkında açıklama yapan ekip, “Kişiselleştirme seçeneklerini devre dışı bırakmak veya kapatmak, uygulamanın gönderdiği ayrıntılı analiz miktarını azaltmadı. Kişiselleştirilmiş reklamlar, kişiselleştirilmiş öneriler ve kullanım verilerini ve analizleri paylaşma gibi olası tüm seçenekleri kapattık.” dedi.

Araştırmacılar, örneğin Sağlık ve Cüzdan uygulamalarının, iPhone Analiz ayarının açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın herhangi bir analiz verisi aktarmadığını belirtti. Bununla birlikte, analitik verileri gönderen uygulamaların çoğunun kimlik numaralarını paylaştığını ve Apple’ın hizmetlerindeki etkinliğinizi izlemesine olanak tanıdığı ortaya çıktı.

Apple’ın Borsa uygulamasında hisse senetleri listeniz, görüntülediğiniz veya aradığınız hisse senetlerinin adları, bunu yaptığınız zamana ilişkin zaman damgaları kayıt altına alınıyor. Ayrıca, Borsa uygulamasında gördüğünüz tüm haber makalelerinin bir kaydı analiz sunucularına gönderiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.