enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3773
EURO
35,0541
ALTIN
2.326,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Dünyanın ilk karbondioksit bataryası!

Dünyanın ilk karbondioksit bataryası!
15.11.2022 21:09
A+
A-

Dünyanın ilk karbondioksit bataryasının üreticisi olan İtalyan girişimci Energy Dome, yeni pazarlara girmeye başladı. ABD’de de kullanılmaya başlayacak olan teknoloji, şebekede rüzgar ve güneş enerjisini depolamak için karbondioksit kullanıyor.

Karbondioksit bataryası nasıl çalışıyor?

Energy Dome, bu ayın başlarında iklim teknolojisine yatırım yapan Hawaii ve Körfez Bölgesi merkezli Elemental Excelerator’dan fon ve ağ desteği aldığını duyurmuştu. Elemental, güneş ve rüzgar gibi aralıklı kaynaklardan gelen enerjiyi uzun süreler boyunca depolanmasının yeşil enerji konusunda eksik bir parçası olduğunu ifade ediyor. Şirket yeni karbondioksit bataryası sayesinde artık bunun mümkün olduğunu belirtiyor.

SDNShiftdelete.net

2020 yılında faaliyetlerine başlayan Energy Dome, iki yıl gibi bir süre içerisinde prototip çalışmalarından yüksek kapasiteli test aşamasına geçmeti başardı. İlk karbondioksit bataryasını Sardunya’da faaliyete sokan şirket, kısa zamanda başka şirketlerle enerji anlaşmaları imzalamayı başardı.

Kanser tarihe karışacak! Bilim insanlarından yeni keşif

Kanser tarihe karışacak! Bilim insanlarından yeni keşif

Bilim insanları, yaptıkları deney sonucunda kanser hücrelerinin çoğalmak için elektriksel iletişim kurduğunu tespit etti.

Peki bu sistem nasıl çalışıyor? CO2, ortam sıcaklığında basınç altında sıvı olarak yoğunlaştırılabilen ve depolanabilen birkaç gazdan biri olarak öne çıkıyor. Karbondioksit bu sayede aşırı düşük sıcaklıklara gerek kalmadan yüksek yoğunluklu enerji depolamaya izin verir. Bu durum maliyet konusunda da önemli avantajlar yaratıyor.

Dünya karbondioksit seviyesi

Bataryayı şarj etmek için atmosfere yakın sıcaklık ve basınçtaki CO2’yi alıp sıkıştırılıyor. Sıkıştırma sırasında oluşan ısı depolanıyor. Termal enerjisini kaybeden CO2 gazı ise sıvı hale gelir. Elektrik üretilmesi veya dağıtılması sırasında da sıvı CO2 ısıtılır ve güç üreten bir türbine güç sağlayan bir gaza dönüştürülür. Bu süreçte tamamen sızdırmaz olan sistem sayesinde CO2 gazı her zaman tekrar kullanılmak üzere muhafaza ediliyor.

Maliyet bakımından oldukça düşük bütçelerle hayata geçirilebilen bu sistem aynı zamanda alan ve bölge farketmeksizin her yerde kullanılabiliyor. Peki siz İtalyan şirketin geliştirdiği kardondioksit bataryası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.