enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3266
EURO
35,0806
ALTIN
2.297,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

İtalya ve Yunanistan, düzensiz göç konusunda Avrupa’dan ortak çözüm istedi

İtalya ve Yunanistan, düzensiz göç konusunda Avrupa’dan ortak çözüm istedi
16.11.2022 23:55
A+
A-

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Yunanistan ile hem Akdeniz hem de Balkanlar’daki düzensiz göç rotasından endişe duyduklarını, bu konuda özellikle Afrika’ya bakarak Avrupa Birliği’nden (AB) güçlü eylem sergilemesini istediklerini belirtti.
Tajani, temaslarda bulunmak üzere Roma’ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile görüştü. İki bakan, bakanlıktaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Tajani, Atina ile Akdeniz bölgesinde güvenlik ve barış için birlikte çalışma gereği üzerinde anlaştıklarını belirterek, “Yasa dışı göç konusunda da AB düzeyinde birlikte çalışmalıyız. Yunanistan ve İtalya’nın mücadele etmesi gereken sorunlar var. Binlerce kilometrelik kıyılarımız, Avrupa’nın güney sınırını temsil ediyor ve ikimiz de göç konusunda Avrupai çözümler olsun istiyoruz.” dedi.

İtalya’nın da Yunanistan’ın da kıyılarında güçlü şekilde göç baskısını hissettiğini ve yalnız bırakılmamaları gerektiğini ifade eden Tajani, “Biz hem Akdeniz rotasında hem de Balkan rotasındaki göç hususunda endişeliyiz. Bizim pozisyonumuz birliğin hiçbir üyesiyle bir tartışmaya girmek değil. İnanıyorum ki sorunları son günlerde konuştuk ve çözüldü ancak özellikle Afrika’yı göz önünde tutarak Avrupa’dan kısa, orta ve uzun vadeli güçlü bir eylem talep ediyoruz.” diye konuştu.

Düzensiz göç sorununda Avrupa dayanışmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tajani, “Göç konusunda biz genel bir problemi ortaya koyduk. Bu, İtalya’nın Fransa ile olan sorunu değil, bunun bir yasal olup olmama sorunu olduğunu ortaya koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

AB üyeleri arasında göç ve iltica gibi konulara ilişkin “Dublin düzenlemesi”nin kendisine “yorgun” göründüğünü dile getiren Tajani, “Şimdi aşılma riskiyle karşı karşıya ama Avrupa dayanışması göz ardı edilemez. Bana öyle geliyor ki güneydeki sınır ülkelerinden gelen bu çığlık kabul görmeye başladı. Sorunlar bir toplantıda çözülmez ancak Yunanistan, Malta, Slovenya’dan başlamak üzere bu konuda dayanışma gördüm.” yorumunu yaptı.

Konuk Bakan da “Göçmenler konusunda, Yunanistan da İtalya gibi bu sorunla mücadele ediyor. Biz birlikte ön saflardayız ve uyum içinde çalışmalıyız.” dedi.

Dendias ayrıca Tajani ile görüşmelerinde Libya gibi bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını, yarın Bingazi’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

– Polonya’ya düşen füze

Tajani, Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen füze konusunu endişeyle takip ettiklerini belirterek “Polonya’ya gelen füze ya da füzeler için Rusya’nın doğrudan bir dahli yok gibi görünüyor. Bu, bizi tansiyonu düşürmeye yönelik mesajlar vermeye itmeli.” dedi.
Ukrayna’da barış için çalışmaları gerektiğinin altını çizen Tajani, “Barış, Ukrayna’nın teslim olması değil, Ukrayna’nın bağımsızlığı ve uluslararası hukuka saygı anlamına gelen adalet ilkesi temelinde ülkeler arasında bir anlaşmadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Konuk Bakan Dendias da AB üyesi ve NATO müttefikleri Polonya’da yaşananlardan ötürü Yunanistan’ın dayanışmasını dile getirerek, “Görünüşe göre füzeler Rusya’dan fırlatılmamış ve bu daha hızlı şekilde tansiyonu düşürmeli ama esas sorun duruyor. O da Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü. Her ikisine de saygı duymak lazım. İşgalcinin kim olduğunu, kim işgal etti biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.