enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3266
EURO
35,0806
ALTIN
2.297,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

AB, Çin’e kafa tutuyor! 46 milyar dolarlık çip yatırımı

AB, Çin’e kafa tutuyor! 46 milyar dolarlık çip yatırımı
25.11.2022 07:54
A+
A-

Avrupa Birliği, son yılların en büyük teknolojik krizlerinden biri olan yarı iletken çip tedariği sorununa el atıyor. Avrupa Komisyonu’nda imzalanan son anlaşmaya göre 27 ülkeye, çip üretimini finanse etmek için 46,6 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

AB, çip krizi için 46,6 milyar dolar finansman ayırdı

Reuters’ta yer alan son habere göre Avrupa Birliği, ABD ve Çin’e olan yarı iletken çip bağımlılığını azaltmak istiyor. 27 Avrupa ülkesine yapılacak 46,6 milyar dolarlık yatırım, geçtiğimiz gün Avrupa Komisyonu onayından geçti.

1 Aralık’ta yapılacak oylama ile yasanın kabul edilmesi bekleniyor. 27 ülkenin bakanları, küresel çip kıtlığı ve tedarik zinciri sorununu çözmek istiyor. 46 milyar dolarlık yatırımın otomobil üreticilerini, sağlık ve telekom sektörlerini etkilemesi bekleniyor.

Samsung sonunda çip krizini çözüyor!

Samsung sonunda çip krizini çözüyor!

Samsung, çip krizini ortadan kaldırıp maliyetleri düşürmenin hesaplarını yaparken, TSMC’nin bazı müşterilerini de elinden alma niyetinde.

2000 yılında çip üretimi konusunda yüzde 24’lük bir paya sahip olan Avrupa kıtası, günümüzde ise sadece yüzde 8’lik üretim yapıyor. AB, bu finansman kapsamında Avrupa kıtasının 2030’a kadar küresel çip kapasitesinin yüzde 20’sini oluşturmayı hedefliyor.

AB, finansman sağlanacak şirketlerden belirli oranda bilgi talep edeceğini de ifade etti. Üretim sürecinin güvenlik odaklı olması gerektiğini belirten Avrupa Komisyonu, şirket yetkilerinin “sınırsız” olmasına izin vermeyecek.

Tüm dünyada devam eden çip krizi, telefon, tablet, araba ve diğer birçok elektroniğin üretimini oldukça olumsuz etkiledi. Yaşanan sıkıntılarla bir daha karşılaşmak istemeyen ülkeler ve şirketlerin rekor yatırımlar yaptığını gördük.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.