enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,4930
EURO
34,7978
ALTIN
2.473,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

Hasipoğlu:Federasyon görüşmeleri son buldu, artık bu moddan çıkılmalı

Hasipoğlu:Federasyon görüşmeleri son buldu, artık bu moddan çıkılmalı
02.12.2022 11:15
A+
A-

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu…

Federasyon görüşmelerinin artık son bulduğuna işaret eden Hasipoğlu, artık bu moddan çıkılması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs konusunda yeni bir dış politika ortaya konulduğunu ifade eden Hasipoğlu “Sayın Tatar seçilirken UBP’nin adayı olarak UBP’nin de ortaya koymuş olduğu seçim manifestosunda belirtilen ilkeleri hep savunarak seçilmiştir. O da egemen eşitliğimizin ve uluslarası eşit statümüzün artık kabul edilmesi talebidir ve bunu söyleyerek de Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Dolayısıyla kırk küsur yıldır devam eden bu federasyon müzakereleri artık müzakere masasında değildir” dedi…

2021 yılında Cenevre’de yapılan görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafı olarak masada artık federasyon görüşmeyeceklerini beyan ettiklerini ve önerilerini ortaya koyduklarını hatırlatan Hasipoğlu, bu önerinin de temelinin Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliğinin ve uluslarası eşit statüsünün kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Hasipoğlu “Biz yeni birşey icat etmiyoruz. Biz varolan bir hakkımızı talep ediyoruz. Daha önce talep edilmeyen bu hakkımızın kayda geçirilmesini ve yeniden bir müzakere masası kurulacaksa bunun kabulü ile müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz” dedi.

Hasipoğlu, şu an müzakereler bağlamında ortak bir vizyon olmadğına da işaret ederek, artık Kıbrıs Türk Tarafının pozisyonunun federasyon görüşmek olmadığını, bunun da kayda girdiğini söyledi.

Taleplerinin son derece makul olduğunu söyleyen Hasipoğlu, Mecliste temsil edilen bütün partilerin bu görüşe sahip olması gerektiğini ifade etti.

Adada federasyon çözümünü istemeyen tarafın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oplduğunu çünkü paylaşıma dayalı bir zihniyeti olmadığını söyleyen Hasipoğlu ada etrafındaki zenginliklerin paylaşımı için komite kurulması önerisini 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yaptığını anımsattı.

Hasipoğlu, bu öneriyi Güney Kıbrıs Rum tarafının redetmesi üzerine KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’nı yaptığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıslı Türklerin aidiyetini tartışma konusu yaptığı yönündeki iddialara karşılık olarak ise Hasipoğlu ada üzerinde Kıbrıslılık diye bir kavram olmadığını söyledi.

Hasipoğlu “Ada üzerinde Kıbrıslılık diye bir kavram yoktur, Kıbrıslı diye de bir millet yoktur. Bu ada üzerinde Kıbrıs Türk Halkı vardır. Bu ayırımı da yapmamız gerekiyor dolayısıyla sayın Tatar’a yapılan bu ithamı da kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş’ın BM yönetimine devredilmesi gibi bir çağ dışı düşünceyi kabul etmelerinin de mümkün olmadığını vurguladı.

“Bu saatten sonra, Maraş açıldıktan sonra hala daha Maraşı biz BM yönetimine devredelim zihniyetini anlamak mümkün değildir” diyen Hasipoğlu, artık BM Güvenlik Konseyi kararlarını sorgular hale gelinmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.