enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3310
EURO
35,0618
ALTIN
2.285,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

ÖTV matrah düzenlemesinin ömrü kısa oldu!

ÖTV matrah düzenlemesinin ömrü kısa oldu!
05.12.2022 19:28
A+
A-

Son birkaç yıldır kur değişimi ve enflasyon nedeniyle otomobil başta olmak üzere tüm teknolojik ürünlerin fiyatı giderek yükseliyor. Buna karşılık olarak halkta vergi indirimi benzeri beklentiler oluştu. Nitekim ÖTV matrah düzenlemesi de bu beklentiye karşılık olarak yapıldı. Fakat bu durum pazarı iyice karıştırmışa benziyor. İşte detaylar…

ÖTV matrah güncellemesi önce indirim, sonra zam getirdi!

Otomotiv sektöründe onlarca büyük şirket, çatıları altında satış yapan binlerce bayi ve servis kolu gibi ağacın dalları şeklinde son kullanıcıya kadar uzanan ve ardından 2. el sektöründe tekrar birbirine dokunan bir etkileşim mevcut.

ÖTV matrah güncellemesi ise tüm bu dallara olumlu etkide bulunacak bir değişiklik olarak gündeme geldi. Zira geçerliğini yitiren matrahlar tekrar aktif olduğu zaman tüm otomobillerde olmasa da belirli fiyat aralıklarında (600 bin TL altı satış fiyatı) 70 bin TL’ye kadar düşüş olması bekleniyordu.

ÖTV matrah düzenlemesi geldi! Sıfır otomobilde ne kadar indirim olacak?

ÖTV matrah düzenlemesi geldi! Sıfır otomobilde ne kadar indirim olacak?

Otomobil için 1 Aralık 2022’de gelmesi beklenen ÖTV matrah düzenlemesi bugün yayınlanan Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi.

Nitekim bu beklenti doğru çıktı. Birçok modelin fiyatının yüzde 5-10 gibi farklı oranlarda düştüğünü gördük. Ancak fiyatı aynı kalan, hatta yeni yeni matrah düzenlemesi direkt olarak etki ettiği halde zamlanan otomobiller de oldu.

Örneğin, kasım ayında 471 bin TL anahtar teslim fiyatı olan Rio 1.2L 84 PS Manuel modeli, düzenlemenin ardından 418 bin 830 TL’ye kadar düştü. Benzer şekilde yine kasım ayında 395 bin 900 TL’lik kampanyalı anahtar teslim fiyatına sahip olan Fiat Egea Sedan’ın giriş paketi Easy 1.4 Fire 95 HP, 355 bin 800 TL’ye düştü.

Fakat bir de fiyatı artan otomobiller mevcut. Buna örnek olarak da geçtiğimiz hafta 373 bin TL’den satılırken Aralık itibariyle fiyatı 386 bin TL’ye çıkan Renault Clio Joy 1.0 SCe 65 bg modeli verilebilir. Fakat bu aracın kasım ayı fiyatı aslında 373 bin TL değil.

Kasım ayı itibariyle açıklanan ilk fiyat listelerinde tavsiye edilen anahtar teslim fiyatı 438 bin TL olarak açıklandı. Ardından 1 Aralık’ta geleceği duyurulan, fakat piyasada durma etkisi yaptığı için 24 Kasım’a çekilen ÖTV düzenlemesi sonrasında 373 bin TL’ye kadar düştü.

Yani 65 bin TL civarında bir indirim olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla matrah düzenlemesine rağmen fiyatı zamlanan bir otomobil yok. Ancak her ay düzenli olarak gelen enflasyon zamları nedeniyle Aralık ayında 13 bin TL zamlandığı görülüyor.

ÖTV indirimi planlandığı gibi aralık ayında yapılmış olsaydı zam yerine 52 bin TL indirim yapıldığını görecektik. Fakat karşımıza çıkan bu tablo aslında otomobil fiyatlarında 70 bin TL’ye varan bu indirimin yalnızca birkaç ay etkisi olacağını gösteriyor. Sonrasında aktif hale getirilen matrah bölümleri yine işlevini yitirecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.