enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,4756
EURO
34,7626
ALTIN
2.478,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

İngiltere, İtalya ve Japonya yapay zeka kullanarak yeni bir savaş uçağı geliştirecek

İngiltere, İtalya ve Japonya yapay zeka kullanarak yeni bir savaş uçağı geliştirecek
09.12.2022 12:06
A+
A-

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yapay zeka kullanarak “akıl okuyacak” yeni bir savaş uçağını 2035 yılına kadar üretmek üzere İtalya ve Japonya’yla anlaştıklarını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Sunak, “Ortak girişimin İngiltere’de binlerce kişiye istihdam sağlayacağını ve güvenlik iş birliğini de geliştireceğini” söyledi.

Üç ülke, gelecek nesil savaş uçağının 2030’ların ortasında kullanıma girmesini hedefliyor. Yeni tip savaş uçağı böylece Tayphoon (Tayfun) tipi savaş uçaklarının yerini alacak.

Yeni savaş uçağının İngiliz Tempest ve Japon FX savaş uçaklarının özelliklerini bir araya getireceği de açıklandı. Yeni uçak, en gelişmiş silah sistemlerine de sahip olabilecek.

BBC’de yer alan habere göre jeti geliştirmek üzere çalışmalara başlandı bile. Gelişmiş sensörler kullanarak gizlilik içinde aşırı hız yapması planlanan savaş uçakları, pilotların aşırı baskı altındayken ya da aynı anda birden çok karar vermesi gerektiği durumlarda yapay zeka kullanarak pilota önerilerde bulunacak, yani bir nevi asistanlık yapacak.

Uçağın gerektiği durumlarda bir pilotun yönlendirmesi olmadan uçabilmesi ve hipersonik füze de fırlatabilmesi hedefleniyor.

Ancak bu kadar gelişmiş bir savaş uçağını geliştirmenin bir hayli pahalı olacağı ifade ediliyor. Örneğin F35, Pentagon’un bugüne kadar başlattığı en pahalı projeydi ve ABD, kendisine proje ortakları bulmuştu.

Haberde, İngiltere’nin de aynı mantıkla yola çıkarak kendisine ortaklar aramaya başladığı ve İtalya’nın da zaten projede yer almaya hazır olduğu kaydedildi. İngiltere’nin, gittikçe daha baskın politikalar izleyen Çin’e karşı güneydoğu Asya’daki müttefikleriyle daha sıkı bağlar geliştirmeye çalıştığı bir dönemde, Japonya’nın da proje için devreye girdiği, belirtildi. Bunun, İngiltere için “kritik önemde bir uzlaşma” olduğu ifade edildi. Projeye katılımın artabileceği ve üç ülkenin, daha fazla ülkeyi üretime ortak edebileceği de kaydedildi.

ABD, Fransa, Almanya ve İspanya, kendi gelişmiş savaş uçakları üzerinde halihazırda çalışıyor.

Proje, İngiltere için sadece savunmayla ilgili değil, aynı zamanda ekonomik önemi olan bir adım olarak nitelendiriliyor. Yeni bir savaş uçağı üretiminin binlerce kişiye kalıcı istihdam sağlaması ve daha fazla silah ihracatına kapı açması umuluyor.

Sunak, cuma günü bir törenle açılışını yapacağı projeyle ilgili “Birleşik Krallık’ın güvenliği, hem bugün hem de gelecek nesiller için, bu hükümetin çok büyük önem verdiği öncelikli bir konudur. İtalya ve Japonya’yla bugün ilan ettiğimiz uluslararası iş birliği de bunu hedefliyor; ve bize Avrupa-Atlantik ile Hindistan-Pasifik güvenliğinin ayrılamaz olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Tasarladığımız gelecek nesil savaş uçağı bizi ve dünya genelinde müttefiklerimizi, dünyanın diğer savunma sanayilerinden çok daha üstün olan savunma sanayimizin gücünü kullanarak koruyacak; yeni iş alanı yaratacak ve hayat kurtaracaktır.”

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin savunma sözcüsü John Healey, partisinin bu iş birliğine destek verdiğini açıkladı ancak pilotların eğitimine öncelik verilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.