enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
28,8742
EURO
31,6000
ALTIN
1.892,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
20°C
KKTC
20°C
Açık
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

İnternet hız rekoru kırıldı!

İnternet hız rekoru kırıldı!
11.12.2022 07:12
A+
A-

Japonya’da yürütülen yeni bir araştırma sonucunda internet hız rekoru kırıldı. Japon bilim insanlarının gerçekleştirdiği test, saniyede tüm internetin neredeyse iki katı veri göndermenin mümkün olduğunu gösterdi.

Japonya’da 1,02 petabit/sn internet hızına ulaşıldı

Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT), saniyede 1,02 petabit veri aktarımı gerçekleştirerek yeni bir veri aktarım rekoru kırdı. Araştırmacılar yalnızca bir ışık kaynağı ve optik çiple bu hıza ulaştıklarını belirtti. Ayrıca günümüzde kullanılan altyapının bu hıza ayak uydurabileceğini aktardı.

Konuyla ilgili hazırlanan raporda, “Deneysel olarak 223 dalga boyu kanalını kullanarak 37 çekirdekli, 7.9 km uzunluğunda bir fiber üzerinden saniyede 1,02 petabit veri iletimini yakaladık” denildi. Bu hız, küresel internet trafiğinin neredeyse iki katının bir saniyede iletilebileceği anlamına geliyor.

Starlink’te yeni şok! Fazla internet kullanan yavaşlatılacak

Starlink’te yeni şok! Fazla internet kullanan yavaşlatılacak

Starlink’in internet kullanımına kota geliyor. Kullanıcıların aylık kullanımlarını kısıtlayan Starlink, hız limiti uygulayacak.

NICT araştırmacıları, daha fazla şerit ekleyerek bir yolun kapasitesini artırmaya benzer şekilde, veri iletmek için sadece daha fazla kablo eklemenin mümkün olduğunu söyledi. Ancak internet kapasitesini sonsuza dek bu şekilde yükseltmek mantıklı değil.

Bu yüzden NICT, frequency combs (frekans tarağı) adı verilen lazer kaynağını tercih ediyor. Optik çip, lazeri tam ışık spektrumuna bölüyor ve yüzlerce farklı renk üretilerek bir frekans tarağı oluşturuyor. Bu renklerin her birine ise veri işleniyor.

Araştırmacılar, laboratuvar ortamındaki bu deneylerin günümüz altyapısına da uyarlanabileceğini düşünüyor. Yani yakın gelecek, saniyede 12.500 TB veriye eşdeğer olan 100 Pbit/s internet hızı mümkün olabilir.

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.