enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,5976
EURO
34,7428
ALTIN
2.506,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Hafif Yağmurlu
22°C
KKTC
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Akıllı telefon sektöründeki lider işlemci üreticisi belli oldu!

Akıllı telefon sektöründeki lider işlemci üreticisi belli oldu!
21.12.2022 19:44
A+
A-

Akıllı telefon sektöründekinin yanı sıra bu cihazlara güç veren işlemciler arasındaki rekabet de bir hayli yüksek. Çip üreticilerinin lider konumda olabilmek için verdikleri kıyasıya mücadele içerisinde MediaTek, birinciliği elinde tutuyor. Peki bir süredir tepede yer alan firma, bunu nasıl başarıyor? Gelin hep birlikte detaylara göz atalım!

MediaTek bir yılı aşkın zamandır lider!

COUNTERPOINT’in paylaştığı akıllı telefon işlemcilerinin global pazarda kapladıkları pay oranları araştırmasına göre, MediaTek birinciliği elinde tutuyor. 2021’in ikinci çeyreği ile 2022’nin üçüncü çeyreği arasındaki verilerin paylaşıldığı tabloda, MediaTek’in altı dönemde de liderlik konumunda olduğu görülüyor.

Mobil işlemci üreticilerinin 2021-2022 arası pazar payı verileri. MediaTek birinci

MediaTek’in liderliği üstlendiği bu tabloda Qualcomm, Apple, UNISOC, Samsung ve Huawei HiSilicon olmak üzere altı tane işlemci üreticisi yer alıyor. Veriler, istatiksel oranları ile paylaşılmış durumda.

MediaTek Dimensity 8200 orta segmente amiral gemisi performansı getiriyor!

MediaTek Dimensity 8200 orta segmente amiral gemisi performansı getiriyor!

Dimensity 8200, MediaTek tarafından daha ucuz telefonlara yüksek performans sunma hedefi ile yola çıkmış durumda.

Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreği içerisinde yüzde 42 ile birincilik tahtına oturan MediaTek, dördüncü çeyrekte ise yüzde 35 seviyelerine gerilemiş. 2022 yılının ikinci çeyreğine kadar yüzde 38 pazar payına sahip olmayı başaran şirket, yılın üçüncü çeyreğinde ise yeniden yüzde 35 seviyelerine geriledi. Ancak tüm bunlara rağmen tahtından düşmemeyi başardı.

MediaTek bu başarısını neye borçlu?

Aslına bakılırsa MediaTek’in Dimensity serisi işlemcileriyle de üst segment içerisindeki rekabeti kızıştırıyor. Ancak şirketin asıl başarısının kaynağı amiral gemisi sınıfı ürünleri değil. Helio G ve Dimensity 900 serisi gibi platformlar ile orta sınıf telefon pazarını domine eden MediaTek’in stratejisi, olabildiğince uygun bir fiyat ile yine olabildiğince fazla modelde yer almak üzerine kurulu. Bu sayede firma, pazar payını yüksek tutabiliyor.

Yeri gelmişken listedeki diğer üreticilerden de bahsedelim. Yılın üçüncü çeyreğini yüzde 31 pazar payı ile kapatan Qualcomm’u yüzde 16 ile kendi işlemcilerini üreten ve kendisi kullanan Apple takip ediyor. Pastada yüzde 10’luk bir payı olan UNISOC, yüzde 7 paya sahip olan Samsung’u gerisinde bırakmış. Listede en çok dikkat çeken diğer bir üretici ise HiSilicon işlemcileri ile Huawei oluyor. Yüzde sıfır pazar payına sahip olan Huawei, geçtiğimiz yılın ikinçi çeyreğinden bu yana güç kaybediyor. Son olarak yılın son çeyrek raporlarının Apple lehine olacağı tahmin ediliyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? MediaTek gelecek aylarda da liderliği elinde tutabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.