enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Tatar:Hem Kıbrıs Adası’nın hem de bölgemizin faydasına olacak iş birliklerine büyük önem vermekteyiz

Tatar:Hem Kıbrıs Adası’nın hem de bölgemizin faydasına olacak iş birliklerine büyük önem vermekteyiz
04.02.2023 06:02
A+
A-


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rum tarafıyla yürütülen müzakereler sonucunda, ara bölgede iki tarafa da hizmet verecek ve yönetilecek şekilde 30/50 MW’lık fotovoltaik bir park yapılmasına yönelik ön fizibilite çalışmasının başlatılması üzerinde mutabakata varıldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ara bölgede kurulması planlanan güneş enerjisi parkı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın açıklaması şöyle;

“Elektrik üretiminde, fosil yakıtlardan aşamalı olarak güneş enerjisine geçiş sürecinde bugün önemli bir adım atmış bulunuyoruz.

Cumhurbaşkanlığı olarak Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rum tarafıyla yürütmüş olduğumuz müzakereler sonucunda, ara bölgede iki tarafa da hizmet verecek ve yönetilecek şekilde 30/50 MW’lık fotovoltaik bir park yapılmasına yönelik ön fizibilite çalışmasının başlatılması üzerinde mutabakata varılmıştır.

Ön fizibilite çalışması sonuçlarına göre ilerlenecek projedeki hedef, adamızda iş birliği içinde, hem güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek hem de bu enerjiyi piller vasıtasıyla depolayarak gerekli olacak zamanlarda kullanabilmektir.

Bugün, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun da katıldığı ve ön fizibilite çalışmasına katkı koyacak üç kişiden oluşan uzman heyetimizle ilk toplantımızı gerçekleştirdik. AB tarafından sağlanacak bir kaynakla uluslararası bir şirket tarafından yapılacak olan bu ön fizibilite çalışmasına, iki taraftan da üçer uzman destek verecektir.

Elektrik enerjisi, iki taraf için de sorun teşkil etmeye devam etmektedir. Kıbrıs adasının en önemli avantajı, sonsuz güneş enerjisine sahip olmasıdır. KKTC olarak hedefimiz, güneş enerjisini en etkin şekilde kullanmak suretiyle olabildiğince hızlı bir şekilde yeşil enerjiye geçebilmektir. Bunun için de Anavatan Türkiye üzerinden AB enterkonnekte sistemine bağlanabilmek en büyük arzumuzdur. Böylelikle hem kendi ülkemizde hem de Rum tarafıyla iş birliği içerisinde güneş enerjisinden en etkin şekilde yararlanmayı hedefliyoruz.

Hatırlanacağı üzere 1 Temmuz 2022 tarihinde buna yönelik olarak Rum liderliğine, BM genel sekreteri aracılığıyla yapılmış bir önerimiz bulunmaktadır.

Kıbrıs Türk tarafı olarak hem Kıbrıs Türk halkının hem Kıbrıs Rum halkının; hem Kıbrıs adasının hem de bölgemizin faydasına olacak iş birliklerine büyük önem vermekteyiz. Güneş enerjisinin etkin kullanımı açısından bugün atılan adım, geleceğe dair umut vericidir. Hedefimiz, bu türden somut ve faydalı çalışmaları artarak sürdürmektir.”

TAK/BRT





Source link

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.