enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3684
EURO
34,9598
ALTIN
2.325,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
26°C
KKTC
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Gazimağusa Belediyesi yapı denetimini “Bina Karneleme Sistemi” ile yapacak

Gazimağusa Belediyesi yapı denetimini “Bina Karneleme Sistemi” ile yapacak
16.02.2023 16:27
A+
A-


Gazimağusa Belediyesi Asbaşkanı Hüseyin Manik, Gazimağusa Belediyesi’nin Ocak ayı itibarıyla yapı denetimi konusunda bir çalışma başlattığına işaret ederek, bu çalışma kapsamında kentte bina karneleme sistemine geçileceğini aktardı.

GMB’den verilen bilgiye göre, Gazimağusa Belediyesi Asbaşkanı Hüseyin Manik ile Gazimağusa Belediyesi Proje Bayındırlık ve İmar Bölümü Amiri Abide Eryaşar katıldıkları televizyon programında değerlendirmelerde bulundu.

Manik, Türkiye’de yaşanan depremde “Şampiyon Melekler”in hayatını kaybetmesiyle Gazimağusa’nın derin bir acıya boğulduğunu söyleyerek, süreci kent açısından değerlendirdi.

Manik, Gazimağusa bölgesinde yapı denetimleri ve bina karneleme çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Yaşanan deprem felaketi sonrasında ülke genelinde olduğu gibi Gazimağusa kentinde de mevcut binaların yapılarıyla ilgili tedirginliklerin yaşandığını ifade eden Manik, 2019 yılında Gazimağusa Belediye Meclisi tarafından yapı denetimleri hususunda bir karar alındığı ve bu karar ışığında, Gazimağusa Belediyesi’ni başlangıç aşamasında olduğu gibi inşaat aşamasında da sürece dahil etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Gazimağusa Belediyesinin yaşanan afet öncesinde Ocak ayı itibarıyla yapı denetimi konusunda başlattığı çalışmaya işaret eden Manik, bu çalışma kapsamında kentte bina karneleme sistemine geçileceğini aktardı.

“Biz bunun için ne yapabiliriz? Bu konuda nasıl koordinasyon sağlayıp denetim altına alabiliriz? tartışmalarımız sonucunda bir bina karneleme sistemi oluşturduk hatta formlarımızı da hazırladık ve bununla ilgili Ocak ayı itibari ile çalışmalarımızı başlattık” diyen Manik, oluşturulan form sistemiyle bu verilerin toplanması sayesinde hem binanın durumunu, hem yapısal açıdan projeden farklı bir konumda olup olmadığının tespitin yapılıp elektronik ortama da entegre şekilde her yapının karnesinin oluşturulacağını söyledi.

Manik, bu çalışmaların hem mevcut binalar için, hem de yeni yapılacak binalar için geçerli olacağını ifade etti.

“Özellikle hasarlı binalar ile ilgili bazı şikayetler vardır” diyen Manik, hasarlı bina tespiti ve müdahalesi konusunun Gazimağusa Belediyesi ekipleri ile Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler işbirliğinde, yasal zemine dayalı bir sistem oluşturulmasının hedeflendiğine işaret etti.

“KTMMO da bu günlerde bu konular ile ilgili yoğun çalışmalar yürütüyor bizler de bu konudaki görüşlerini bekliyoruz” diyen Manik, şöyle devam etti;

“Denetimler konusunda bizleri de konuya dahil etmelerini bekliyoruz. Belediyelerin süreçte daha nasıl aktif rol oynaması mümkün olacak onu da hep birlikte göreceğiz. Süreci oldukça yakından takip ediyoruz şuanda. Hassasiyetin farkındayız. Bizler de belediye olarak hassasız ki yapı denetim konusunu Gazimağusa Belediyesi ilk uygulayan kurumlardan biri olmuştur.”

Bir binanın başlangıç aşamasında Gazimağusa Belediyesi ekiplerinin yapı denetimi konusunda uyguladığı kurallar olduğunu ve o kurallara uyulmasının sağlandığını belirten Manik, “ancak inşaat aşamasında ya da inşaat sonundaki denetimlerin daha etkin olabilmesi için yapılabilecek bazı düzenlemeler vardır. O düzenlemeler için de yasal zeminde neler yapılabilir, belediyenin bu konudaki etkinliği ve uygulaması nasıl daha fazla ilerletilebilir bununla ilgili ciddi bir çalışma vardır” dedi.

-Eryaşar: “Çalışmalar deprem felaketi öncesinde başladı”

Gazimağusa Belediyesi, Proje, Bayındırlık ve İmar Bölümü Amiri Abide Eryaşar yapı denetimi ve bina karneleme sistemi ile ilgili bilgi verdi.

Eryaşar, yapı denetimlerinin alınan kararlar ışığında 2019 yılı Mayıs itibari ile İmar Bölümü tarafından uygulamaya konduğunu ifade ederek, konu ile ilgili karara ilişkin detayların Gazimağusa Belediye sayfasında yer aldığını belirtti.

Eryaşar, 2023 yılı Ocak ayı itibari ile de Gazimağusa Belediyesi sınırları içerisindeki tüm yapılar ile ilgili bina karnelerinin oluşturulmaya başlandığını kaydetti.

Bu sayede tüm kentin yapısal anlamda analizinin yapılacağını ifade eden Eryaşar, oluşturulan form ile hem yapıların çeşitlilik ve teknik analizinin yapılabileceğinin hem de imar kayıt detaylarının elektronik ortamda denetlenebileceğini kaydetti.

Eryaşar, denetimlerin yanı sıra belediyelerin müdahale konusunun belediyelerin önderliğinde ilgili kurumlarla yasal zeminde işbirliği yaparak çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini ifade ederek, Türkiye’de yaşanan deprem nedeni ile yaşanan acı olayların tekrarlanmaması için hassasiyetin daha da arttığına dikkat çekti.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.