enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3135
EURO
35,1078
ALTIN
2.280,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
23°C

Cinsiyete dayalı ücret farkının kapatılması küresel ekonomiye 7 trilyon dolarlık katkı sağlayabilir

Cinsiyete dayalı ücret farkının kapatılması küresel ekonomiye 7 trilyon dolarlık katkı sağlayabilir
07.03.2023 08:04
A+
A-


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, cinsiyete dayalı ücret farkının kapatılmasının küresel ekonomiye yaklaşık 7 trilyon dolarlık katkı sağlayabileceğini açıkladı.
Kredi derecelendirme kuruluşunun cinsiyetler arası ücret farkına ilişkin analizinde, son 10 yılda iş yerinde kadınların yükselmesi konusunda sınırlı bir ilerleme kaydedildiği belirtildi.

Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının Birleşmiş Milletler’e (BM) üye devletlerin 2030’a kadar ulaşmayı kabul ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin merkezinde yer aldığına dikkat çekilen analizde, bu hedeften hala çok uzakta olunduğu ve mevcut durumda buna ulaşmanın 132 yıl sürebileceği ifade edildi.

Analizde, yönetim pozisyonlarında cinsiyet eşitliğinin iyileştirilmesinin küresel olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek ekonomik refah sağlayabileceği kaydedildi.

Sosyal normları değiştirmenin uzun ve karmaşık bir süreç olduğu belirtilen analizde, ancak esnek çalışma koşullarının uygulanması, uygun fiyatlı çocuk bakım hizmetinin sağlanması ve ücretli doğum ile babalık izni sağlanması gibi politikaların değişimi doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olduğu aktarıldı.

Analizde, kadınların iş gücünde becerilerinden yeterince yararlanılmamasının bireysel ve makroekonomik düzeyde ekonomik kayıplara neden olduğu belirtilerek, “Basit bir hesaplamaya göre, OECD ülkelerinde iş gücüne katılımdaki ve yönetimdeki cinsiyet farkını kapatmak, küresel ekonomik faaliyeti yaklaşık yüzde 7 veya bugünün kuruyla yaklaşık 7 trilyon dolar artırabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Yönetim pozisyonlarındaki cinsiyet açığını kapatmanın ve iş gücündeki kadınların potansiyellerinin artırılmasının dünya çapında verimliliği ve ekonomik çıktıyı artıracağı vurgulanan analizde, Hindistan da dahil olmak üzere gelişmekte olan büyük ekonomilerdeki açıkların kapatılmasının bu potansiyeli daha da artıracağı kaydedildi.

Analizde, kadınların üstlendiği ailevi sorumluklar ile benzer bağlantıların eksikliği kadın ve erkek arasındaki ücret farkının temel nedenleri arasında olduğuna işaret edildi.

Kadınların erkeklere göre daha yüksek standartlara tabi olduğu belirtilen analizde, kadınların terfi isteme olasılıklarının da daha düşük olduğu kaydedildi.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.