enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
23°C

Yapay zeka yakın zamanda rüyalarımızı kaydedebilir

Yapay zeka yakın zamanda rüyalarımızı kaydedebilir
09.03.2023 08:04
A+
A-


Uzmanlar, bir rüya bittiğinde rüyanın yüzde 50’sini unuttuğumuzu ve 10 dakika sonra yüzde 90’ının hafızada kaybolduğunu düşünüyor. Ancak yapay zekanın rüyalarımızı kaydetmesiyle bu durum yakında değişebilir.
Yapay zeka artık beyin taramalarını okuyabiliyor ve bir kişinin gördüğüne çok benzeyen görüntüler üretebiliyor.

Bu teknoloji, farklı hayvan türlerinin çevrelerini nasıl algıladıklarını incelemek ve felçli insanlar için iletişime yardımcı olmak gibi çeşitli potansiyel uygulamalara sahip.

Daha önce birçok laboratuvar, beyin taramalarından görüntüleri yeniden oluşturmak için yapay zekayı kullanmıştı.

Ancak yeni çalışma, bir Alman grup tarafından geliştirilen ve 2022’de piyasaya sürülen Stable Diffusion adlı bir algoritmayı kullanan ilk çalışma oldu.

Algoritma, metinden görüntü üreten yapay zekalara benzer beyin modellerini binlerce fotoğrafla ilişkilendirmek için, ek metin açıklamaları kullanılarak eğitildi.

Diğer algoritmaların aksine, Stable Diffusion daha az eğitim gerektiriyor ve bu da onu “beyni deşifre etmek” için yenilikçi bir yöntem haline getiriyor.

Osaka Üniversitesi’nde bir sistem nörobilimcisi olan Yu Takagi, yapay zeka algoritmasının görüntüler oluşturmak için beynin farklı bölgelerinden gelen beyin aktivitesi bilgilerini kullandığını açıkladı.

Algoritma, beynin aktif bölgelerine kan akışındaki değişiklikleri saptayan fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) beyin taramalarından elde edilen verileri yorumluyor.

Beynin temporal ve oksipital lobları, bir kişi onu görüntülediğinde görüntü hakkında farklı bilgi türlerini kaydediyor.

Yapay zeka sistemi, katılımcılardan alınan beyin taramalarında test edildi, ancak diğer bireylere genişletilmesi, sistemin yeniden eğitilmesini gerektirecek.

Araştırmacılar, teknolojinin bilişsel sinirbilim araştırmaları için yeni fırsatlara yol açabileceğini ve hayali düşünceleri ve rüyaları engellemek için kullanılabileceğini umuyorlar.

TRT/BRT



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.