enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
21°C
KKTC
21°C
Açık
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C

Yerli muz raflarda yerini aldı, bu yıl rekoltenin 500 tonları bulması bekleniyor

Yerli muz raflarda yerini aldı, bu yıl rekoltenin 500 tonları bulması bekleniyor
25.03.2023 19:04
A+
A-


Yerli muzda, Ekim ayında başlayan hasat devam ediyor.

Ülkede, yaklaşık 220 dönüm arazide muz üretimi yapılıyor.

Bu yıl rekoltenin 500 tonları bulması beklenirken, bu üretim iç piyasadaki tüketimi karşılamaya yetmiyor.

Muz üreticisi Salahi Atalar, ilk olarak 4 yıl önce Yeşilırmak bölgesinde başladığı muz üretimine Yeşilyurt ve Gaziveren bölgesinde devam ediyor.

Hasatın ardından, oluşturulan paketleme tesisinde, muzlar yıkanıp soğuk hava depolarında sarartmaya bırakılıyor ve ardından iç piyasaya sunuluyor.

Salahi Atalar, ülkenin batı bölgesinde giderek artan muz üretimini BRT’ye değerlendirdi.

Atalar, muzun saptropik bir iklime ihtiyacı olduğunu ve aşırı soğuktan olumsuz etkilendiğini anlatarak, ülkemizde aşırı soğuklar görülmediği için uygun bölgelerde açık üretimin rahatlıkla yapılabildiğini söyledi.

Ülkede yıllık 5 bin tonluk bir muz tüketimi olduğunu ve bu tüketimi karşılamak için ekvator ülkelerine yaklaşık 5 milyon dolar üzerinde para verildiğini ifade eden Atalar, muz üretimin atmasının önemine vurgu yaptı.

Atalar, hasattan sonra paketleme tesisinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, yerli muzun diğer muzlardan çok daha lezzetli olduğunu ve üretimde kesinlikle hiçbir ilacın kullanılmadığını kaydetti.

Kurdukları paketleme tesisinin tüm üreticilere açık olduğunun da altını çizen Atalar, bölge gençlerine muz üretimi konusunda yardımcı olabileceğini de belirtti.

BRT



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.