enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
ALTIN
2.292,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

Yıllar sonra Ay’a iniş gerçekleşiyor!

Yıllar sonra Ay’a iniş gerçekleşiyor!
25.04.2023 19:30
A+
A-

Hepimiz tarifeli uzay yolculuklarının hayalini küçükken en az bir kez kurmuşuzdur. Uçak bileti alır gibi bir uzay mekiği bileti alıp Ay’a gitmeyi ve orada bir uzay turisti olma fikri kafamızı hep meşgul etmiştir. Teknoloji ilerledikçe bu hayali gerçekleştirmek isteyen uzay şirketleri projelerini bu alana yönlendirdi. Ve bugün ilk kez bir tarifeli Ay yolculuğu yapılarak bir araç Ay yüzeyine iniş yapacak. Peki süreci nasıl takip edeceksiniz? Ay’a iniş anlarını canlı olarak nasıl izleyebileceksiniz? İşte Ispace şirketinin ilk tarifeli Ay yolculuğu ile ilgili detaylar…

Tarifeli Ay yolculuklarının ilki düzenleniyor!

Konuyla ilgili olarak çalışmalar yapan Tokyo merkezli uzay şirketi Ispace, Ay’a ilk tarifeli seferini düzenledi. SpaceX Falcon 9 ile uzaya taşınan Ispace aracı 23 Mart tarihinde uzay boşluğuna bırakıldı ve yolculuğuna başladı. Yolculuğunu bugün itibariyle bitiren Ispace Hakuto-R M11 bugün saat 18.00 civarında Ay yüzeyine iniş yapacak. İniş anlarını meraklı kullanıcılar canlı olarak izleyebilecek.

Ispace 2022 Aralık ayında bir SpaceX Falcon 9 roketi ile kendi uzay araçları olan Hakuto-R M11’i uzaya gönderdi. Mart ayında uzay boşluğuna bırakılan Hakuto-R M11 o günden itibaren Ay’a yolculuğuna başladı. Mart ayından bugüne kadar Ay yörüngesine doğru harekete geçen Hakuto-R M11 geçtiğimiz günlerde yörüngeye giriş yaptı.

Yapay zeka ortalığı karıştırdı: Uydu yönetiminde sınıfta kaldı!

Yapay zeka ortalığı karıştırdı: Uydu yönetiminde sınıfta kaldı!

Çinli bir araştırma grubu, uydu kontrolünü yapay zekaya bıraktı. Gözlem sonuçları hiç de bekledikleri gibi değil.

Aracın yörüngeye girişinin ardından iniş hazırlıklarına başlayan Ispace ekibi bugün yani 25 Nisan 2023 saat 18.00’de aracı Ay yüzeyine indirecek. Araçta şimdilik herhangi bir canlı varlık taşınmadı. Uzay kargosu olarak adlandırılan ve diğer şirketlerin bilimsel çalışmaları için kullanacakları test kitleri Hakuto-R M11’in kargo bölümünde yer aldı. Şirket ilerleyen dönemlerde insan taşımacılığını da denemeyi istiyor.

Yıllardır üzerinde çalışmalar yapılan tarifeli ay seferleri sayesinde artık bu işin için kurulan uzay şirketleri ile anlaşılarak uzaya gidilebilecek. İlk etapta bilimsel çalışmalar için kullanılabilecek test kitleri, uzay robotları, uydular gönderilmesi planlanıyor. İlerleyen süreçlerdeyse insanların da birer uzay turisti olması hedeflenerek insan taşımacılığı yapılması hedefleniyor.

Ispace canlı yayını nasıl izleniyor?

Ispace Ay’a iniş anlarına canlı tanıklık etmek isteyen meraklı takipçileri için özel bir canlı yayın düzenliyor. Saat 18.00’da başlayan canlı yayın Ispace resmi YouTube kanalından takip edilebilecek.

Peki siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.