enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
34,7247
EURO
36,4563
ALTIN
2.950,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Çok Bulutlu
17°C
KKTC
17°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Çok Bulutlu
20°C

James Webb, ünlü Yengeç Bulutsusu’nun fotoğraflarını yakaladı!

James Webb, ünlü Yengeç Bulutsusu’nun fotoğraflarını yakaladı!
05.11.2023 11:54
A+
A-

James Webb uzay teleskobu yine nefes kesici bir anın fotoğrafını daha çekti. Gök bilimciler arasında meşhur olan Yengeç Bulutsusu’nun fotoğraflarını çekmeyi başardı. Yengeç Bulutsusu 6.500 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. Ününü ise ayrıntılı ve güzel yapısına borçlu. NASA bu efsanevi görüntüyü uzay severlerle paylaştı. İşte detaylar…

James Webb Uzay Teleskobu’ndan nefes kesici Yengeç Bulutsusu görüntüleri!

NASA’nın efsanevi anlara tanıklık eden uzay teleskobu James Webb’den yepyeni bir keşif daha. NASA bu keşifle birlikte bir kez daha uzayın etkileyici derinliğinde kaybolurken görsel bir şöleni izlememize fırsat veriyor. James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan yeni bir görüntü, muhteşem nebulayı kızılötesi dalga boyunda görüldüğü gibi gösteriyor ve onun kafes benzeri şeklini oluşturan toz iplikçiklerini vurguluyor.

Peki gökbilimcilerin ilgisini çeken bu bulutsu nasıl oluştu? Yengeç Bulutsusu, yüzyıllar önce ömrünün sonunda patlayan devasa bir yıldızın sonucu olan bir süpernova kalıntısıdır. Süpernova, Dünya üzerinde MS 1054’te gözlemlendi. O zamandan beri gökbilimciler, bu patlamadan kaynaklanan bulutsunun büyüyüp değişmesini izledi.

James Webb, Jüpiter’in bilinmeyenlerini ortaya çıkardı!

James Webb, Jüpiter’in bilinmeyenlerini ortaya çıkardı!

James Webb’den nefes kesici bir keşif daha. Jüpiter’in ekvatoru çevresinde devasa bir jet akışı keşfetti. İşte detaylar…

Bu bulutsu daha önce Hubble Uzay Teleskobu ve  NASA’nın Görüntüleme X-ışını Polarimetrisi Gezgini gözlemevi tarafından gözlemlenmişti. Hubble Uzay Teleskobu öncelikli olarak optik dalga boyuna bakıyor. NASA’nın Görüntüleme X-ışını Polarimetrisi Gezgini Gözlemevi’ndeki teleskoplar ise X ışınının dalga boyunu gözlemliyor. Araştırmacılar ise tüm bu sonuçları optik, kızılötesi ve X-ışını olarak gösteren bir görüntüde birleştirmeyi başardı.

Ancak yeni Webb görüntüsü Yengeç Bulutsusu’nun farklı yönlerini gösteriyor. Webb, bu keşif için NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ve MIRI (Orta Kızılötesi Alet) cihazlarını kullandı. Böylece Webb, kırmızı ve turuncu renkte gösterilen gaz filamentlerinin yapılarının yanı sıra kabarık sarı renkte görünen toz bölgelerini de görmeyi başardı.

Araştırmacılar, kızılötesi görüntüde bir başka özellik daha keşfetti. Bilim insanları bu nebulanın yani Yengeç Bulutsusu’nun iç kısmındaki beyaz sütlü madde buldular. Bu madde güçlü bir manyetik alanla dönen bir nötron yıldızı tarafından oluşturuldu. Ayrıca bu madde sinkrotron radyasyonu adı verilen bir radyasyon türüdür.

Araştırmacılar Yengeç Bulutsusu’nu efsanevi görüntüsünün yanı sıra başka bir amaç için daha inceliyor. Bilim insanları, yıldız patladığında malzeme bulutlarını fırlatan süpernova olayından sonra nasıl oluştuğunu öğrenmek istiyorlar. Bunun için ise araştırmalarını derinleştirdiler.

Princeton Üniversitesi’nden baş araştırmacı Tea Temim yaptığı bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, “Webb’in hassasiyeti ve uzaysal çözünürlüğü, fırlatılan malzemenin bileşimini, özellikle de demir ve nikel içeriğini doğru bir şekilde belirlememize olanak tanıyor. Bu da Yengeç Bulutsusu’nun ne tür bir patlamaya neden olduğunu ortaya çıkarabilir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.