enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Okullarda ChatGPT devrimi: Ödev yapan öğrenci kalmadı

Okullarda ChatGPT devrimi: Ödev yapan öğrenci kalmadı
18.01.2025 21:15
A+
A-

Yapay zeka destekli araçlar, özellikle de ChatGPT’nin kullanımı öğrenciler arasında akademik görevler için hızla artıyor. Yakın zamanda yapılan bir anket, Amerikalı gençlerin araştırma yapmak, matematik problemlerini çözmek ve hatta kompozisyon yazmak gibi okul çalışmaları için bu araca yöneldiğini ortaya koydu.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir ankete göre, 13 ila 17 yaş arasındaki gençlerin yüzde 26’sı okul çalışmaları için ChatGPT kullandıklarını belirtti. Bu da araştırmaların önceki yıla göre iki kat artış gösterdiğini ortaya koydu. Ayrıca anket, öğrencilerin önemli bir kısmının ChatGPT’yi çeşitli akademik çalışmalarda kullanmayı kabul edilebilir bulduğunu ortaya koydu.

Yapay zeka asistanları çalışmaya yardımcı olabilse de, son araştırmalar özellikle eğitim çalışmalarında doğruluklarının sınırlı olduğunu gösterdi. GPT-4o’yu doktora düzeyinde bir tarih sınavıyla test eden çalışmalar, modelin “şans eseri cevap vermekten sadece biraz daha iyi” olduğunu söyledi.

Benzer şekilde GPT-4o’nun çok basamaklı çarpma işlemlerinde zorlandığı veya düşük doğruluk oranları sergilediği gözlemlendi. Ayrıca yapay zeka araçlarının kullanımı, öğrenme çıktıları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip.

Çalışmalar, ChatGPT kullanan Türk lise öğrencilerinin matematik testinde en kötü performansı gösterdiğini ortaya koydu. Başka bir araştırma ise ChatGPT’nin araştırma materyallerini bulmayı kolaylaştırırken, içeriği özetleme konusunda öğrencilerin performansını düşürdüğünü gösterdi.

Bu da eğitimciler arasında yapay zeka araçlarının ders için kullanılmasına şüpheyle yaklaşmasına yol açtı. Öğretmenlerin önemli bir kısmı, yapay zeka araçlarının öğrencilere yardımcı olmaktan çok zarar verdiğine inanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.