enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
34,9525
EURO
36,6163
ALTIN
3.024,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Parçalı Bulutlu
16°C
KKTC
16°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Yağmurlu
12°C
Pazartesi Açık
15°C

SSD krizi çıkacak: CERN’in depolama kapasitesi dudak uçuklattı

SSD krizi çıkacak: CERN’in depolama kapasitesi dudak uçuklattı
04.10.2023 07:26
A+
A-

Dünyanın en önemli bilim araştırma merkezlerinden biri olan CERN, veri depolamasındaki toplam disk kapasitesi arttırdığını açıkladı. Buna göre kurumun depolaması 1 milyon terabaytı (1 ekzabayt) aşarak dönüm noktasına ulaşmış oldu.

CERN artık 1 milyon TB’lik depolamaya sahip

CERN tarafından yapılan yeni duyuruda, 1024 petabayt depolama alanına sahip oldukları ortaya çıktı. Bu da 1 milyon terabayt veya 1 ekzabayta denk geliyor. Araştırma kurumunun, 2022’de 735 petabaytlık bir depolama kapasitesine sahip olduğunu hatırlatalım.

CERN’in devasa depolama altyapısının büyük kısmı sabit disk sürücülerine (HDD) dayanıyor. Ancak kuruluş, verilerini SSD’ye taşımaya başladığını da açıkladı. Araştırmalar SSD’lerin HDD’lere göre daha iyi güvenilirlik sağladığını, ancak pahalı olduklarını ortaya koydu.

Ünlü YouTuber MrBeast’e deepfake video şoku: Binlerce iPhone çekilişi yaptı!

Ünlü YouTuber MrBeast’e deepfake video şoku: Binlerce iPhone çekilişi yaptı!

ABD’li sosyal medya fenomeni MrBeast ‘in deepfake videosu ortaya çıktı. Sahte videoda iPhone çekilişi olduğu söyleniyordu.

Binlerce depolama aygıtı kullanılması durumunda bileşen arızalarının yaşanması da yaygın görülen bir durum. Bu nedenle CERN, veri kopyalaması yoluyla depolamasına esneklik kazandırıyor. Diskler, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi makineler için özel olarak geliştirilen EOS servisini çalıştırıyor.

EOS yöneticisi Andreas Peters, depolama kapasitenin 1 ekzabayta ulaşmasının, ağır iyon çalışmaları için hazırlandığını belirtti. CERN Araştırma ve Hesaplama Direktörü Joachim Mnich ise bunun veri işleme hedefinde önemli bir nokta olduğunu ifade etti.

CERN’in son on yıl içerisinde depolama kapasinde önemli bir artış yaşadığını belirtelim. Örneğin 2012’de sadece 32 petabaytlık alana sahip olan kurum, günümüzde 1024 petabayta ulaştı. Bu da on yıl içerisinde yüzde 3100 büyüdüğü anlamına geliyor.

Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.