enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
ALTIN
3.181,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Açık
18°C
KKTC
18°C
Açık
Pazartesi Açık
17°C
Salı Açık
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C
Perşembe Açık
18°C

YASAD’dan Türkiye’deki yazılımcı iş gücüne ilişkin kara tablo!

YASAD’dan Türkiye’deki yazılımcı iş gücüne ilişkin kara tablo!
28.11.2022 16:05
A+
A-

Son dönemde dijital dünyadaki hızlı gelişim, yazılım ve programlama ihtiyacını da arttırmış durumda. Tüm dünyada birçok önemli şirket, bu ihtiyacı karşılamak için kalifiye eleman arayışını sürdürüyor. Bu alanda önemli isimler yetiştiren ülkelerden birisi de Türkiye, ama sonuçlar pek de istediğimiz gibi değil.

YASAD Başkanı: “2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti”

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, Bloomberg’e verdiği röportajda yazılım dünyasına ilişkin bazı verileri açıkladı. Ülkemizdeki yazılımcı havuzunun geniş olduğuna değinen Kamalı, Avrupa’daki iş gücü açığının başka ülkelerden karşılandığına değindi.

Öte yandan Kamalı, beyin göçüne ilişkin bazı veriler paylaştı. Türkiye’deki programcıların yurt dışına yöneldiğini belirten Kamalı, 2021 yılında 30 bin yazılımcı yurttaşın ülke dışına gittiğini belirtti. Bu gidişatın devam etmesi halinde bu sayının 100 bine çıkabileceğini söyledi.

45 dakikada nasıl yazılımcı olunur?

45 dakikada nasıl yazılımcı olunur?

Kodsuz ve sürükle bırak şekilde geliştirme yapılabilen Xpoda platformu nasıl ortaya çıktı, neler yapılabiliyor?

YASAD Başkanı, röportajında şu ifadelere yer verdi;

Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil.

yazılımcı

Kamalı’ya göre bunun başka sebepleri de var. Türkiye’deki yazılım ihtiyacının yüzde 20 büyümüş olmasına rağmen yazılımcı artışının yüzde 10’larda kaldığına değindi. Bu durumun baskı oluşturduğunu belirten Kamalı, bir diğer sebep olarak da uzun çalışma saatlerini gösterdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.