enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,4087
EURO
34,8321
ALTIN
2.431,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
26°C
KKTC
26°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Bakan Gardiyanoğlu asgari ücrette yeni bir uygulamaya geçilebileceği mesajını verdi

Bakan Gardiyanoğlu asgari ücrette yeni bir uygulamaya geçilebileceği mesajını verdi
03.01.2024 00:11
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu BRT’de ’14. Saat’ programına katılarak asgari ücreti belirlemede gerçek değerlerin konuşulacağını söyledi.

Gardiyanoğlu, hedefinin asgari ücret masasında tarafları uygulanabilir, gerçekçi ve mantıklı bir yüzdelikte uzlaştırmak olduğunun altını çizdi.

Bakan Gardiyanoğlu, “Açık söyleyim, Asgari ücretin şuan 30 bin TL olmayacağını herkes biliyor….Asgari ücretin 16 Ocak’a kadar yasa gereği belirlenmesi gerekir. Hatırlayacağınız gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu Kasım ayında toplamıştım. Aralık ayının hayat pahalılığı verilerini de bekleyeceğimi söylemiştim. İşveren ve işçi kesimi ile devamlı dostane konuşmalarımı yapıyorum. İşveren tarafının masadaki temsilcilerinde bir değişim olacak. Onların isimleri de bir kaç gün içinde bana ulaştırılacak ve dahil edeceğiz yeni asgari ücret komisyonuna” dedi.

Gardiyanoğlu, “Ocak ayının 4’ü veya 5’i gibi Aralık ayı hayat pahalılığı yansımasını göreceğiz ve o benim ana şablonum olacak. Tek bir arzum ve temennim var ki işçi ve işverenlerle birlikte hükümet kanadının oybirliğiyle asgari ücreti belirlemesidir” diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ SÜREÇ HAFTAYA HIZLANACAK”

Gerçek verileri masaya koyarak, akıl yoluyla tarafların oybirliğiyle asgari ücreti belirlemek hedefinde olduğuna işaret eden Bakan Gardiyanoğlu, “Gerçekleri konuşmadan doğruyu bulamayız. Perşembe veya Cuma günü Aralık ayı hayat pahalılığı verileri çıkacak. Önümüzdeki haftadan itibaren de Asgari ücret ile ilgili hızlı bir süreç başlayacak. Sonuç alanan kadar günde 2 veya 3, gün aşırı, her gün toplantıları yapacağız ve 16 Ocak’tan önce asgari ücreti sonlandıracağız” dedi.

Asgari ücrette net artış yüzde 50 olabilir mi? şeklindeki bir soruya ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “Herhangi bir yüzdelik vermek istemiyorum.  Kendimi veya kimseyi zor durumda bırakmak istemem. Dediğim gibi Aralık ayındaki hayat pahalılığı verilerini bir görelim. Tahminim net Aralık ayı ile ilgili 3-3.5 çıkacak.En son asgari ücretten bu yana artışı da değerlendirerek iki tarafı da masaya çağırarak artık görüşmelerimize bilimsel temelde başlayacağız” yanıtını verdi.

Gardiyanoğlu, Asgari ücreti artırmanın yanında işvereni de korumak gerektiğini belirterek, üretim sektörüne dayalı işletmelerde prim oranını artırma hedefinde olunduğunu dile getirdi.

“ÜRETİM BACAĞINDAKİ PRİM DESTEĞİ YÜZDE 30-35 ARTACAK”

Bakan Sadık Gardiyanoğlu, “Üretim bacağında prim desteğini yüzde 30-35 artırmak için şuan bir çalışma başlattım. Şuanda yüzde 25 verdiğim desteğe devam ediyorum. Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı prim desteği verdiğim sektörler içinde üretim sektörüne desteği daha yukarıya çıkarmıktır.Gailem üretimde pahalılığın önüne geçebilmektir. Cuma günü üretimi teşvik ve destek için çalışmaları başlattık” dedi.

Gardiyanoğlu, üretim sektörüne desteğin net olarak kaç verilebileceğinin yarın veya Perşembe günü belirleneceğini ifade etti.

“ASGARİ ÜCRETTE YENİ SİSTEM TARTIŞMALARI BİTİRECEK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu bir soru üzerine, “Cuma gününe veya haftaya Pazartesi gününe kadar asgari ücrette yeni bir sistemi de duyurabiliriz.Hem işçi hem de işveren kesiminin onaylayacağı yeni bir sistem olabilir. Yani asgari ücrette yeni bir uygulama olabilir. Tartışmaları, kavgaları bitirecek. Gerçek ayakları yere basan rakamlar üzerinden bir sistem olacak” dedi.

“3. DÜNYA ÜLKELERİNDEN GELENLERE GETİRDİĞİM KOTALARLA İLGİLİ BENİ ŞİKAYET EDENLER OLDU”

,Dünya ülkelerinden gelen ve KKTC çalışma yaşamına katılanlarla ilgili ciddi bir kota uygulamasına gidildiğini de açıklayan Sadık Gardiyanoğlu, “Artık çok ciddi süzgecimiz var. Şunu söyleyebilirim ciddi bir denetim altına giriyor. Sektör ciddi disiplin altına alınıyor. Siyasi olarak ben bazen zorlanıyorum ama beni de bilen bilir. Kafama birşey taktıysam da yaparım. Ben de çok fazla geri vitez olduğunu görmezler. 40 kere düşünüp, tartarım. Yola çıktığımda geri adımım yoktur. 3. Dünya ülkelerinden gelenlere kotalar, kriterler getirdiğimde rahatsız olan ve beni şikayet eden sektörler oldu” şeklinde konuştu.

“HEDEF; ÇALIŞMA AFFINI OCAK AYINDA GEÇİRMEK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, çalışma affını bu ayın içerisinde geçirme hedefinde olduğunu da söyledi.

Gardiyanoğlu, “Çalışma hayatında birçok kayıt dışı insan olduğunu biliyoruz. Çalışma affının ne zaman gelebileceği ile ilgili yüzlerce telefon aldık. Amacım kayıt dışı işgücünü sisteme almaktır. Çünkü sistemde ne kadar çok kişi var ise bir sosyal sigortalı o kadar rahat nefes alır. Bir de 3. Dünya ülkelerinden aldığım kayıtla da ihtiyat sandığı yatırımı da fona gider.İşgücü destekleme fonuna aktarılır. Bu fon ne kadar güçlü ise vatandaşlarımıza da o kadar olanak sağlayabiliriz”dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.