enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
45,1846
EURO
52,9954
ALTIN
6.703,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Açık
20°C

SpaceX motor arızası sonrası sessizliğini tamamen bozdu!

SpaceX motor arızası sonrası sessizliğini tamamen bozdu!
13.07.2024 20:19
A+
A-

SpaceX, son Falcon 9 fırlatmasında yaşanan motor arızası sonrası ikinci aşamayı başarıyla tamamladığını duyurdu. Falcon 9’un ikinci aşamasındaki Merlin 1D motoru, yörüngesini yükseltmek için bir yanma işlemini başlatamadıktan uzayda RUD sorunu yaşadı ya da tahrip oldu.

SpaceX, motor arızası sonrası yaptığı açıklamada, Falcon 9’un ikinci aşamasındaki sıvı oksijen tankındaki bir sızıntının kazaya neden olduğunu belirtti. Sızıntı sonrası ikinci aşamanın pasifize edildiğini açıkladı. Falcon 9’un son kazası, nadir görülen bir hata olarak kaydedildi.

Bu durum, SpaceX’in ilk aşama güçlendiricilerinin sınırlarını zorlamaya çalıştığı ve 2024’te en az 140 görev gerçekleştirmeyi hedeflediği bir dönemde gerçekleşti. Fakat Falcon 9 şu anda FAA soruşturması nedeniyle yere indirildiği için, firmanın uçuş hedeflerine ulaşması pek olası görünmüyor.

Elon Musk şok! SpaceX Falcon 9 roketi uzayda arızalandı!

Elon Musk şok! SpaceX Falcon 9 roketi uzayda arızalandı!

SpaceX Falcon 9 roketi, son Starlink fırlatmasında arıza yaşadı. Elon Musk, uyduların hedeflenen yörüngeye ulaşamadığını söyledi.

Motor arızası sonrası Elon Musk’ın yaptığı açıklamalarda, Falcon 9 ikinci aşama motorunun RUD yaşadığı belirtilmişti. Firma, ikinci aşamanın Merlin vakum motorunun ayrılma sonrası başarıyla ateşlendiğini, ancak yörüngesini yükseltmek için yapılan ikinci yanma sırasında bir anomali yaşadığını ve bu yanmayı tamamlayamadığını belirtti.

Açıklamada ayrıca, ikinci aşama sonrasında uyduyu konuşlandırabildiği, ancak motorun durumu hakkında daha fazla bilgi verilmediği vurgulandı. SpaceX, her görev sonrası takip edilen parametrelere göre ikinci aşamayı başarıyla pasifize ettiğini de ekledi.

Starlink uyduları için SpaceX, ne halka ne de yörüngedeki diğer uzay araçlarına tehdit oluşturmadığını belirtiyor. Motor arızası sonrası roket FAA tarafından yere indirildiği için SpaceX’in Polaris Programı belirsizliğe girmiş durumda. Önümüzde günlerde şirketin programları hakkında daha net açıklama gelebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.