enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Apple’ın başarısızlık hikayesi: iTunes Ping neden kapandı?

Apple’ın başarısızlık hikayesi: iTunes Ping neden kapandı?
02.04.2023 23:53
A+
A-

Apple, günümüzde yeni bir ürün tanıttığı zaman, büyük bir çoğunluk bunun başarılı olacağına inanıyor. Ancak şirket, bundan 13 yıl önce ‘tam bir hayal kırıklığı‘ olarak nitelendirebileceğimiz bir denemeye imza attı. Facebook‘un altın çağını yaşadığı, Twitter‘ın giderek yaygınlaştığı o yıllarda iTunes Ping, Apple’ın yeni gözbebeği olarak kullanıcı karşısına çıkmıştı. Fakat bu yolculuk ne yazık ki oldukça kısa sürdü.

Steve Jobs, Facebook ile Twitter’ı müzikle harmanladı

Apple’ın kurucusu Steve Jobs, 1 Eylül 2010’da hayranları karşısına büyük bir sürprizle çıktı. iTunes’da yerleşik olarak çalışan, müzik tabanlı bir sosyal medya ağı olan Ping; modern ve dinamik görüntüsüyle büyük dikkat yarattı. Öne yandan şirketin büyük hayallerle yola çıktığı Web 2.0 projesi, arayüzü bakımından bazı kullanıcılara göre dönemin Facebook tasarımına oldukça benzetildi.

Esas itibariyle Steve Jobs’un da bu konudaki fikri, platformu Facebook’a benzeten kullanıcılar ile aynıydı. Zira Jobs, Ping servisini “Facebook ve Twitter’ın iTunes ile buluştuğu bir sosyal ağ” olarak tanımlıyordu.

Apple Watch için büyük güncelleme: Her şey değişiyor!

Apple Watch için büyük güncelleme: Her şey değişiyor!

Bugün ortaya çıkan sızıntılara göre watchOS 10 işletim sistemi ile Apple Watch modellerinin tüm arayüzü değişecek.

Facebook kullanıcıları, Ping’e herhangi bir yabancılık çekmedi. Twitter kullanıcılarıysa yine benzer bir şekilde; bu platformda da arkadaşlarını ve ünlü isimleri arayıp, onları takip etme seçenekleri olduklarını gördü. Üstelik profillerinde metin, video ve şarkı paylaşma gibi opsiyonlar burada da vardı.

iTunes Ping’in öne çıkan özellikleri

Elbette ki iTunes Ping platformunu rakiplerinden ayıran çeşitli özellikler de vardı. Bunlardan bir tanesi, sanatçı sayfasında bulunan Yaklaşan Konserler bölümüydü. Kullanıcılar bu kısımdan, takip ettikleri müzisyenlerin yakın tarihte gerçekleşecek etkinliklerini takip edebiliyordu.

iTunes Ping

Ping’in kullanıcılarına sunduğu en büyük artısı ise, hiç şüphesiz, takip ettikleri kişilerin en çok hangi şarkı ve albümleri indirdiğini gösteren tablo özelliğiydi. Bu işlev, platformdaki kişilerin birbirlerini daha iyi tanımalarına izin verse de tabii ki Ping’i şahlandırmak için yeterli değildi.

Kaçınılmaz son: iTunes Ping neden kapandı?

iTunes 10.0 güncellemesi ile hayata geçen Ping platformu, halihazırda 160 milyondan fazla kullanıcıyı arkasına alarak doğdu. Fakat Apple ürünü kullanmayan birçok insana göre iTunes’u indirmek ve bu sosyal ağa kaydolmak fazlasıyla zordu. Bunun yerine Facebook ve Twitter gibi siteler daha pratik bir kullanıma olanak sağlıyordu.

iTunes Ping

Bir diğer taraftan, o dönemki mevcut iTunes kullanıcıları için de Ping sıra dışı bir seçenek vaat etmiyordu. Müzik tutkunlarının deneyimlerini arkadaşlarıyla paylaşması ilk etapta çekici gelse de zaman içerisinde bunun sürdürülebilir olmadığı anlaşıldı.

Ping, çıkışından 2 yıl sonra kullanıcılarına veda etti

Apple, bir süre sonra iTunes Ping için daha fazla çaba göstermekten vazgeçti. Platformun, iki yıl sonra, yani 30 Eylül 2012‘de fişi çekildi. Günümüzde Apple’ın CEO koltuğunda oturan Tim Cook da o yıllarda, Ping’in kapanması üzerine görüşlerini dile getirmişti. Deneyimli yönetici, bunun bir hata olduğunu; olması gerektiğinden fazla enerji harcadıklarını itiraf etti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.