enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3680
EURO
34,7095
ALTIN
2.393,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
24°C
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Pileli Türklerin 20 yılı aşkın bir süredir devam eden yol mücadelesi

Pileli Türklerin 20 yılı aşkın bir süredir devam eden yol mücadelesi
09.10.2023 15:23
A+
A-

Pile-Yiğitler yolunun açılması talebi 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyordu.

Bölge halkı, yolun tamir edilip kullanıma sunulması amacıyla 21 Ağustos 2002 yılında eylem yapmaya başlamış, eylemler aynı yılın eylül ve ekim aylarında da devam etmişti.

Akdoğan, Yiğitler, Erdemli ve Pileli 712 bölge sakini, topladıkları imzalı muhtırayı yetkililer aracılığıyla Pile’de görev yapan BM yetkililerine iletmişti.

Eylemlerde, BM’nin konuyla ilgili takındığı tutum protesto edilirken, “Barış Gücü Yol Hakkımızı Engelleyemez”, “BM’ye soruyoruz: Bu nasıl eşitlik, Ara bölgede Rumlara verilen yol hakkını biz de istiyoruz, “AB’ye gireceksin diyenler Pile’ye girmemizi bile engelliyorlar”, “Hastamızı hastaneye götürmek, akrabamızı görmek, ürünümüzü taşımak istiyoruz” gibi pankartlar da açılmıştı.

Akdoğan, Yiğitler, Erdemli, Kırıkkale, Dikelya ve Pileliler, uzun yıllar kullanılan ancak 1963 yılında başlayan Rum saldırılarından sonra kapatılan Yiğitler Pile yolunun yeniden kullanıma açılması için başlattığı eylemi, 5 Eylül 2002 tarihinde de devam ettirmişti.

Yolun açılmasına izin vermeyen BM Barış Gücü’nü protesto eden bölge halkını temsil eden 50 kişilik grup, araçlarla, Yiğitler’den hareket edip, 3 kilometresi ara bölgede bulunan 11 kilometrelik Yiğitler Pile yolunu kullanarak, Pile’ye kadar ulaşmıştı. BM Barış Gücü, bu yürüyüşü engellemeye çalışsa da “Barış Gücü’nün adil ve eşit davranmasını” isteyen köylüler, yürüyüşü tamamlamıştı.

15 Eylül 2002 tarihinde yeniden yapılan eylemde, BM Barış Gücü askeri, dönemin Yiğitler Muhtarı Raşid Özsağlam’ın yaralanmasına da yol açmıştı. Rumlara aynı bölgede geçiş hakkı tanıyan, ancak Türk tarafının taleplerini olumsuz karşılayan BM Barış Gücü, eylem sırasında Özsağlam’a araçla çarpıp, yaralanmasına sebep olurken, kadın ve çocukların da yer aldığı eylemcileri, araçlarıyla çevreleyip ablukaya almıştı.

Bölge halkı 20 Ekim 2002 tarihinde de eylemi yineleyip, yolun “eninde sonunda açılacağı” vurgusu yapmıştı.

Türk ve Rumların yaşadığı Pile’ye ulaşımı kısaltacak olan, Pile’de yaşayan Kıbrıs Türklerinin KKTC’nin diğer bölgelerine ulaşımını ve dolayısıyla hayatlarını kolaylaştıracak olan yol için verilen mücadele 2o yılı aşkın bir süredir devam ediyordu.

TAK

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.