enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

T-Phite, eski lastikler ile batarya yapıyor

T-Phite, eski lastikler ile batarya yapıyor
30.11.2023 08:38
A+
A-

Şilili bir girişim olan T-Phite, geri dönüşüme dikkat çekiyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 32 milyon ton lastik, ömrünü tamamlayarak atık kategorisine geçiyor. Bu miktarın büyüklüğünü şöyle anlatabiliriz: Washington, D.C.’yi tamamen kaplamak için yeterli. Ayrıca, elektrikli araçlara geçişle birlikte bu sayının artması bekleniyor. Çünkü, bataryaların ağırlık yapmasının da etkisiyle lastiklerin daha erken aşınacağı tahmin ediliyor.

T-Phite ise eski lastikler ile batarya üretimini bir araya getiriyor.

T-Phite, eski lastikler ile batarya üretimini buluşturuyor

Eski lastikler sorununa çözüm bulmaya çalışan Şilili girişim T-Phite, geri dönüşüm konusunda önemli bir adım attı. Şirket, ömrünü tamamlamış lastikleri modern elektrikli araç bataryalarının üretiminde kullanmaya başladı.

Pirolitik yağ, çelik ve siyah karbon üçlüsüyle oluşan piroliz teknolojisi, elektrikli araçların bataryası için kullanılabiliyor. Şirket, siyah karbonu bataryalarda kullanılmak üzere gratifik bir malzemeye dönüştürüyor. Böylelikle lastikler çöpe gitmiyor, yeni nesil bir otomobilin bataryasında ömrüne devam ediyor.

T-Phite’in CEO ve kurucu ortağı Bernardita Diaz, konu ile ilgili şunları söyledi:

“İnovatif olan sürecimiz, başlıca olarak iki sorunu çözmemizden kaynaklanıyor. Birincisi, lastiklerin nihai bertarafı. İkincisi ise elektromobilite malzemeleri için oluşan talep. Diğer atıklardan malzeme elde ettiğinizde, döngüsel ekonomi adına bir şey üretiyorsunuz.”

Günümüzde küresel geri dönüşüm oranlarının artmasına rağmen, yılda yüz milyonlarca ömrünü tamamlamış lastik, depolama alanlarında veya çöplüklerde ömrünü tamamlıyor. Bu soruna çözüm olarak ortaya çıkan T-Phite, sürecini endüstriyel bir düzeye çıkarmak istiyor. Şirket, şimdiden potansiyel yatırımcılardan önemli destekler aldığını söylüyor. Yatırımlar arttıkça, çevre dostu bu çözüm daha geniş bir ölçekte uygulama imkanına sahip olacak.

İlginizi çekebilir: İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlandı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.