enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Savaşan:İnsan haklarına saygı, birlikte yaşamanın temelidir – BRTK

Savaşan:İnsan haklarına saygı, birlikte yaşamanın temelidir – BRTK
11.12.2023 08:51
A+
A-

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı, UBP Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan, insan hakları ihlallerinin acımasız savaşlar ve eşitsiz gelişme sayesinde arttığını belirtti.

Savaşan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, insanları tek bir küresel çatı altında yaşatabilme konusunda en güçlü yaklaşımın “insan hakları yaklaşımı” olabileceğini ve insan haklarına saygının artmasıyla farklı kültürlere sahip olan insanların bir arada yaşama olanağının artacağını ifade etti.

Savaşan, “Bugün yaşanmakta olan ve temelde insan hakları ihlali olarak değerlendirebileceğimiz olaylar, insanlar arasında düşmanlığı körüklemekte, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı yükseltirken farklı kültürlere sahip insanların bir arada yaşama olanağını da azaltmaktadır. Bu durum dünyamızı yaşanmaz bir yer haline getirme potansiyeline sahiptir ve aslında mücadele edilmesi gereken başlıca düşman da budur” dedi.

Gazze’de yaşananların son yıllardaki en açık ve acımasız “insan hakları ihlalleri” olduğunu belirten Savaşan, “Ortada savaşan iki ordu yoktur. Olsaydı bile savaşın bazı kurallara göre sürdürülmesi söz konusu olacaktı. Ortada, her türlü savaş aygıtı ile donatılmış olan bir ordunun, 2 milyon insanın yaşadığı bir bölgeyi yakıp yıkması, çocuk ve kadın demeden karşısına çıkan her canlıyı öldürmesi vardır. Bundan büyük insan hakları ihlali elbette olamaz. Bu olaylar yaşanırken ne yazık ki dünyanın önde gelen devletleri bu savaşı durdurma konusunda isteksizlik gösteriyor. Böylesine acımasız insan hakları ihlalleri, tarihe kara bir leke olarak düşen bu tür savaşlar, uzun yıllar boyunca kapanmayacak yaralara vesile olarak insanların gelecekte de birlikte yaşamasını zorlaştıracaktır. Bu acımasız katliamın derhal durdurulması gerekiyor” dedi.

Dünya nüfusunun giderek artmakta olduğuna da dikkat çeken Dr. Ahmet Savaşan, “Bir yanda kanlı savaşlar yaşanırken, diğer yanda artan nüfusa yeterince beslenme, barınma ve gelişme olanağı sağlanamadığına tanık oluyoruz. Dünyanın bazı bölgelerinde yoksulluk savaştan beter durumların yaşanmasına neden oluyor. Derin yoksulluğu, bir insan hakları ihlali saymak ve yoksullukla da mücadele etmek gerekiyor” diyerek eşitsizliğin neden olduğu sonuçların da insanların birlikte yaşama olanaklarını zayıflattığını ve sonuçla kanlı savaşlara da yol açacak şekilde ırkçılık ve yabancı düşmanlığını körüklediğini kaydetti.

Mesajında, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde çeşitli ülkelerde yaşanan insan hakları ihlallerini hatırlatan Savaşan, gelişmiş ülke yönetimlerinin bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için sorumluluk almaları ve dengeli kalkınma için kaynak ayırmaları gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.