enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Çevre konusunda sürdürülebilir adımlar atılmalı – BRTK

Çevre konusunda sürdürülebilir adımlar atılmalı – BRTK
14.12.2023 17:25
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) düzenlenen 3. Uluslararası Su, 6. Çevre Konferansı’nın açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Tatar açılış töreninde yaptığı konuşmada, YDÜ’de uluslararası beklentilere karşılık verecek konuların, uluslararası katılımcılarla düzenlenmesinin önemine dikkat çekti.

Tatar, uluslararası toplantılarda çevresel etkilerin azaltılması için önerilerde bulunulduğunu ancak adım atılmadığını söyledi.

Su ve enerji meselesinde sürdürülebilir ve çevreyi korumak için önemli tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, atılacak adımların maliyetli ve zorlukları olduğunu ancak Kıbrıs adasını koruyup gelecek nesillere daha iyi şartlarla bırakmanın bir görev olduğunu vurguladı.

Tatar, mevcut nesillerin günümüzde gelecek nesillerin kaynaklarını tüketerek hareket ettiğine işaret ederek “Doğaya zarar veren çevresel etkiler, istatistiklere bakıldığında ülkemiz ve Türkiye’de düşüktür ancak birkaç büyük ülkenin payı büyüktür” dedi.

KKTC’ye Türkiye’den su getirmekle büyük bir hizmet yapıldığını ve suyu Rum tarafıyla paylaşmaya hazır olduklarını söyleyen Tatar, Anadolu’dan daha önce denize akan suyun ülkeye getirilmesi ile büyük kazanım elde edildiğini dile getirdi.

Nüfus artışı ve farklı gelişmeler nedeniyle suyun verimli kullanılması gerektiğine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, “Artan nüfus ve ihtiyaçlardan dolayı daha fazla refah beklentileri kaynaklar üzerinde baskı yaratıyor. Tasarruf ve verimlilik için teknolojiden yararlanarak hareket edilmeli” şeklinde konuştu.

Türkiye’den çift yönlü kabloyla elektrik getirilmesi konusundan bahseden Tatar, daha ucuz ve güvenli olan Türkiye üzerinden Avrupa Birliği’ne bağlanılacak enterkonnekte sisteme dahil olması için Kıbrıs Rum tarafına teklif yapıldığını kaydetti.

Tatar, çift yönlü kablo sayesinde Kıbrıs’taki yenilenebilir enerjinin de karşı tarafa aktarılabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan’da geçen hafta katıldığı Enerji Yatırımları ve İş Birliği Konferansı’nda dağdan akan suların enerjiye dönüştürülmesinin görüşüldüğünü dile getirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.