enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Hafif Yağmurlu
22°C
KKTC
22°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Yapay zeka işlemcileri cebimize girecek! Transistör devri bitiyor mu?

Yapay zeka işlemcileri cebimize girecek! Transistör devri bitiyor mu?
31.01.2024 04:47
A+
A-

Yapay zeka, yeni teknolojik gelişmelerin önünü açmaya devam ediyor. Bu anlamda Alman girişim Semron, yeni bir yapay zeka işlemci tasarımı geliştirdi. Girişim, geleneksel transistörlerin yerini alacak yeni bir çip tasarımı ortaya koydu. Buna göre Semron bu yeni tasarımın yapay zeka işlemcilerini cep telefonu ve giyilebilir cihazlara kadar indireceği iddiasında.

Yapay zeka işlemcileri için transistör yerine memkapasitör tasarımı

Peki ama nedir bu her şeyi değiştirecek işlemci tasarımı? Alman girişim, geleneksel çiplerde yer alan elektrik akımları yerine elektrik alanlarını kullanıyor. Bildiğiniz gibi işlemcilerde yer alan transistör yapısı bir tür açma kapama anahtarı şeklinde çalışıyor. Semron ise elektrik akımının geçmesi üzerine kurulu bu yapı yerine memkapasitörler kullanıyor.

Memkapasitörler, transistörlerden farklı olarak koruyucu bir tabaka aracılığıyla üst ve alt elektrotlar arasındaki elektrik alanını kontrol ediyor. Elektronların bu üst ve alt katmanlar arasında süren kısa yolculuğu ise performansı artıran etkenler arasında. Isınma sorununu da çözen bu yöntemde yapay zekayı asıl ilgilendiren ise memkapasitörler. Bu kapasitör birimleri yapay zeka ağırlıklarını da depolayabilen yapıya sahip.

yapay zeka işlemci, memkapasitör işlemci, memkapasitör, kapasitör
İMemkapasitör işlemcide elektronların geçtiği elektrik alan katmanları

Yapay zeka ağırlıkları yani AI Wealth, yapay zeka dillerinin ince ayarlarını yapmak için kullanılıyor. Bunları bir tür yapay zeka kısa yolları ve ipuçları olarak anlamak mümkün. Kısacası yapay zekaya bir soru sorduğunuzda yapay zeka bu ağırlıkları kullanarak sorunuzun ince detaylarına ulaşabiliyor. İşte bu ince detaylar çipin depolama birimi tarafından kontrol ediliyor.

Yapay zeka ve dahası! iPhone, iOS 18 ile baştan yaratılacak

Yapay zeka ve dahası! iPhone, iOS 18 ile baştan yaratılacak

Haziran ayında iOS 18 betasını sunmayı planlayan Apple, tüm zamanların en büyük güncellemesi üzerinde çalışıyor olabilir.

İşlemci hakkında Nature Electronics adlı bilimsel dergide de 2021 yılında önemli bir çalışma yayınlanmış durumda. Semron ve Max Planck Mikroyapı Fiziği Enstitüsü‘nden araştırmacıların yürüttüğü ortak araştırmada işlemcinin mevcut teknolojilere göre 35 ile 300 kat arasında daha fazla enerji verimliliği sunduğu ortaya çıktı. Bu anlamda işlemci 3.500 TOPS/W üzerinde bir enerji verimliliğine sahip. Bu da işlemcinin oldukça düşük bir enerjiyle çalışabilmesine imkan tanıyor.

Bu anlamda Memkapasitörlerin elektrik alanını kullanması sırasında neredeyse ısınmıyor olması işlemci başına yüzlerce memkapasitörün kullanılmasına olanak sağlıyor. Memkapasitör işlemcilerin geliştiricilerinden Aron Kirschen ise bu durumu yüzlerce işlemcinin yer aldığı bir paket olarak tanımlıyor.

Girişim bu sayede gelecekte yapay zeka işlemcilerinin akıllı telefonlardan, kulaklıklara kadar her alanda karşımıza çıkacağı iddiasında.

Memkapasitör işlemci şu an için son üretim sürecinde. Şu ana kadar Semron bu proje için yaklaşık 11 milyon dolar yatırım almayı başardı. Yine aynı şekilde işlemcilerde transistör yerine depolama yapan kapasitör kullanan başka girişimler de var. Bu işlemcinin transistörlü bir işlemciye göre ne kadar fazla performans vereceği ise ortaya çıkmış değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.