enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
21°C
KKTC
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Tabipler Birliği HPV aşısının rutin aşı programına alınması çağrısında bulundu – BRTK

Tabipler Birliği HPV aşısının rutin aşı programına alınması çağrısında bulundu – BRTK
06.04.2024 14:00
A+
A-

[ad_1]

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği adına açıklama yapan Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, kanserden korunma adına İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısının rutin aşı programına alınması gerektiğini ifade etti.

Dalkan, HPV’nin dünya genelinde cinsel yolla bulaşan en yaygın, rahim ağzı, penis, gırtlak kanseri gibi hastalıklara neden olan enfeksiyonlardan olduğunu ifade etti.

Dalkan, aşılamanın HPV’ye karşı en etkili koruma yöntemi olduğunu, ancak Kıbrıs’ın kuzeyinde HPV aşısının devlet tarafından ücretsiz yapılmamasının ciddi sağlık risklerine ve kanser vakalarının artmasına yol açtığını kaydetti.

HPV aşısının hem erkek hem kadınlara tavsiye edildiğini belirten Dalkan, 9 -14 yaşları arasındaki çocuklara ve gençlere 6 ila 12 ay arası 2 doz, 15 yaşından büyük genç yetişkinlere ve erişkinlere 3 doz,

ilk dozdan sonra ikinci dozun 1-2 ay, üçüncü dozun da 6 ay sonra uygulandığını ifade etti.

HPV aşısı ile önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserini, halk sağlığı sorunu olarak gören Dünya Sağlık Örgütünün, tüm ülkelere rutin rahim ağzı kanseri taraması ve aşılama önerdiğini kaydeden Dalkan, Örgütün çalışmalarını 2030 yılında 15 yaşına gelmiş kadınların yüzde 90’ının aşılanması yönünde yürüttüğünü belirtti.

HPV aşısının Kıbrıs’ın kuzeyinde henüz rutin aşı programının bir parçası olmadığını ifade eden Dalkan, “Pahalı olan bu aşıya erişimin sağlanması devletin görevidir. HPV aşısının rutin aşı programının bir parçası haline ivedi getirilmelidir. Bu, genç nesillerin sağlığını korumak ve kanserden korumak için hayati öneme sahiptir” dedi.



[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.