enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

E-ticarete Nasıl Başlanır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticarete Nasıl Başlanır? Dikkat Edilmesi Gerekenler
18.10.2022 10:52
A+
A-

E-ticarete nasıl başlanır sorusu yeni bir iş kurmak, var olan işini geliştirmek, fiziksel bir mağazası bulunurken dijital dönüşümünü tamamlayarak e-ticaret sektörüne adım atmak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorular arasında yer almaktadır. Son dönemlerde oldukça popüler olan e-ticaret sektörüne girerek internetten ürün satmak isteyen kişi sayısının da arttığı görülmektedir.

E-ticaret sitesi kurarak kişilerin sanal mağaza açarak internetten ürün satmaya başladığı e-ticaret sektörü ile ilgili bu yazımızda sizlere bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticaret ile ilgili bilgi alabilir, internetten ürün satarken dikkat edilmesi gereken konuları öğretebilir ve kendi işinizi kurabilirsiniz.

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapacak olan kişiler sosyal medya platformları, e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazaryeri platformları üzerinden satış yapabiliyor. Genellikle kendi markalarını yaratmak isteyenler çoğu zaman bir e-ticaret sitesi açmak ve kendi mağazaları üzerinden satış yapmak ister.

Çünkü sosyal medya platformları markaların müşterilerine güven vermelerini E-ticaret pazaryerleri de işletmelerin markalarını ön plana çıkarmalarını zorlaştırır. Bu nedenle günümüzde e-ticaret yapacak olan kişi ve işletmeler e-ticaret sitesi kurmak ister. Peki, e-ticaret sitesi nasıl kurulur?

Dropshipping

E-ticaret sitesi kurmak için kişilerin tercih edeceği satış yöntemleri arasında dropshipping de yer alır. Genellikle e-ticaret için bütçesi düşük olan kişiler tarafından tercih edilen dropshippingde kişi ve işletmeler anlaştığı tedarikçilerin ürün ve hizmetlerini satar.

Dropshipping modeli ile internetten ürün satışı yapacak olan kişi ve işletmeler tedarikçilerden ürün satın almak için sermaye harcamaz, tedarikçilerinin ürünlerini sitelerine XML bağlantısı ile aktarır ve ürün satışı yapıldıkça stoklarına ekler. Böylece markaların sattıkları ürünler için stok yapma ihtiyacı ortadan kalkar ve bu da gerekli olan sermayenin en aza inmesini sağlar. 

Şirket Kuruluşu

Sanal mağazanızı açmadan önce e-ticaret yapabilmek için bir şirket kurmanız gerekiyor. Çünkü Türk Ticaret Kanunu’na göre bir iş yapan ve bu işten gelir elde eden kişilerin fatura kesmesi ve elde ettiği gelirler üzerinden devlete vergi ödemesi gerekiyor. 

Türleri de e-ticaret yapacakların en çok kurmayı tercih ettiği şirket türleri olarak ön plana çıkıyor. 

İş Modeli ve Yapısını Belirleyin

E-ticaret sektöründe faaliyet gösterirken tercih edebileceğiniz birçok iş modeli ve yapısı bulunmaktadır. 

  • B2B – Business to Busines – İşletmeden İşletmeye Satış
  • B2C – Business to Consumer – İşletmeden Tüketiciye Satış
  • C2C – Consumer to Consumer – Tüketiciden Tüketiciye Satış

E-ticaret iş modelleri arasında yer almaktadır. E-ticaret’e başlamadan önce bu iş modellerini araştırabilir ve sizler de tercih edeceğiniz iş modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. 

İş Fikrinizi Geliştirin

İş modelinizi belirledikten sonra iş fikrinizi geliştirmek için birtakım çalışmalar yapmanız gerekir. Bu noktada markaların satacakları ürün ve hizmetleri doğru bir şekilde seçmesi için belirli araştırmalar yapması önemlidir. Çünkü bu araştırmalar sayesinde işletmeler e-ticaretteki risklerini azaltabilmektedir. Bu nedenle şirket kuruluşunun ardından satılacak ürünleri bulurken markalar belirli araştırmalar yapmaktadır. 

  • E-ticaretin Sektörlere Göre Büyüklüğü
  • E-ticarette Trend Olan Ürünler
  • E-ticarette En Çok Satılan Ürünler
  • E-ihracat ile Yurtdışına En Çok Satılan Ürünler

Markaların araştırma yaptığı belli başlı alanlardır. Bu konularda araştırmalarını tamamlayan işletmeler, doğru ürün ve hizmet seçimi yapabilmekte ve böylece internetten satacakları ürünlere karar verebilmektedir. Ardından işletmeler satacakları ürünleri temin etmek için tedarikçiler ile görüşmekte ve satış yöntemlerine göre tedarikçi seçimi yapmaktadır.

Domain ve Marka Adınızı Seçin

E-ticaret ile internetten satacağınız ürün ve hizmetleri belirledikten sonra yeni bir marka yaratmak için domain ve marka adınızı seçmelisiniz. Domain ve marka adınızı seçerken de tüketicilere güven vermek için belirli şeyleri göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekmektedir.

  • Kolay Telaffuz Edilebilen 
  • Ürün ve Hizmetler ile Uyumlu Olan

Bir marka adı seçmeniz gerekir. Marka adınızı seçtikten sonra e-ticaret sitenizi kurmanız için de bir domain satın almanız önemlidir. Domaininizi de satın alırken kurumsal kimliğinize uyumlu ve kısa domainler satın almaya özen göstermelisiniz. 

E-ticaret Paketlerini Araştırma

İnternetten satılacak ürünler bulunduktan, satış yöntemine karar verildikten ve tedarikçi anlaşmaları yapıldıktan sonra firmalar e-ticaret sitesi kurmak için site kurma yöntemlerini araştırmaya başlar. Bu noktada site yazdırma, açık kaynak kodlu altyapılar ve hazır e-ticaret paketleri ile karşılaşırlar. Bu yöntemler markaların e-ticaret sitesi kurmak için tercih edebileceği yöntemlerdir.

  • E-ticaret Sitesi Yazdırma: Markaların bir yazılım firması ile anlaşarak sıfırdan bir e-ticaret sitesi yazdırdığı yöntemdir. 
  • Açık Kaynak Kodlu Altyapılar: Markaların demo özellikler ile satışa sunulan e-ticaret altyapılarını aldığı ve kendi geliştirmelerini yaptığı site kurma yöntemidir.
  • Hazır e-ticaret Altyapıları: E-ticaret firmalarına özel hizmetler sunan bilişim firmalarının e-ticaret firmaları için hazırladığı özel site kurma yöntemidir. E-ticaretteki tüm süreçlerin yönetimi hazır e-ticaret altyapılarında daha kolay yürütülmektedir. Hazır e-ticaret altyapıları genellikle paketler halinde satışa sunulmaktadır.

E-ticaret sektöründe başarılı olmak isteyen, süreçlerini profesyonelce yürütmeye önem veren markalar Ticimax gibi bilişim firmaları tarafından piyasaya sürülen hazır e-ticaret paketlerini tercih etmekte ve sitelerini hayata geçirmektedir. 

E-ticaret Sitesi Tasarımı Yapın

E-ticaret sitesi kurmak için paket seçimi yapıldıktan sonra markaların sitelerine ürün ve hizmetlerini yüklemesi ve internetten satış yapabilmek için site tasarımı yapması gerekir. E-ticaret sitesi tasarımı yaparken de markaların belirli konuları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekmektedir. 

  • E-ticarette dikkat edilmesi gereken en önemli unsur site tasarımının responsive olmasıdır. Çünkü günümüzde internetten yapılan alışverişlerin büyük bölümü mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır.
  • E-ticaret sitesi tasarımında markaların iyi bir tema seçimi yapması gerekir. 
  • Sitenin kategorizasyon yapısı ve alt kategorileri site tasarımı esnasında oluşturulmalıdır.
  • E-ticaret sitesi tasarımı yaparken işletmelerin logolarına uyumlu ve kurumsal kimliğini yansıtan renkleri tercih etmesi önemlidir. 
  • E-ticaret sitelerinde kullanılacak ürün fotoğraflarının profesyonel olması gerekir. 

Markalar bu unsurlara dikkat ederek e-ticaret sitesi tasarımı yapabilmektedir. Site tasarımını tamamlayan kişilerin bu sürecin ardından sanal pos ve kargo anlaşması yapması ve böylece e-ticaret sitelerini satışa hazır hale getirmesi gerekir. 

Kargo, Ödeme ve Lojistik Süreçlerinizi Yönetin

E-ticaret sitenizden sattığınız ürün ve hizmetlerin tahsilatını yapmak ve satışını gerçekleştirdiğiniz ürünleri müşterilerinize göndermek için belirli anlaşmalara ihtiyacınız vardır. Sanal pos anlaşması e-ticaret siteniz üzerinden kredi ve banka kartı ile tahsilat gerçekleştirmenizi sağlayan anlaşmalarken kargo anlaşmaları ise sattığınız ürün ve hizmetleri uygun fiyatlar ile gönderebilmenize olanak tanıyan anlaşamalardır.

E-ticaret sitenizi kurduktan sonra satışa hazır hale getirmek için sizler de sanal pos ve kargo firmaları ile görüşün. Aldığınız teklifleri, çalışma biçimlerini göz önünde bulundurarak her iki anlaşmayı da yapın ve böylece sitenizi internetten satışa hazır hale getirin. 

Satış Stratejinizi Geliştirin

İnternetten alışveriş yapan kişiler genellikle güvenilir e-ticaret firmaları üzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu nedenle e-ticaret sitesi kuran kişilerin marka bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapması gerekir.

Bu noktada da PR çalışmaları ve reklam çalışmaları markaların en çok tercih ettiği satış stratejileri olarak ön olana çıkar. Bunun yanı sıra ürün ve hizmet satışlarını artırmak isteyen e-ticaret firmaları dijital pazarlama çalışmalarına da önem verir. 

  • Influencer Marketing Çalışmaları
  • Arama Motoru Optimizasyonu

Çalışmaları e-ticaret firmalarının en çok tercih ettiği dijital pazarlama yöntemleri olarak bilinir. E-ticarette yeterli bir müşteri kitlesine ulaşan markalar da e-mail marketing ve sms pazarlaması gibi yöntemler ile bu kitleye yönelik çalışmalar yürütür. Bu tür reklam ve pazarlama çalışmaları yaparak sizler de satış stratejinizi geliştirebilir ve internetten kolayca ürün satabilirsiniz.

Pazaryerlerinde Satış Yapın

E-ticaret’e başlamak isteyen kişi ve işletmelerin satış yapabileceği bir diğer platform türü de Trendyol, N11, Hepsiburada ve Çiçek Sepeti gibi pazaryeri platformlarıdır. Pazaryeri platformları üzerinden satış yapan kişiler bir komisyon mantığı ile çalışsa da hedef kitlelerinde yer alan kişilere kolayca ulaşabilmekte ve satışlarını artırma fırsatı yakalamaktadır.

Sizler de e-ticarete başlamak istiyorsanız e-ticaret siteniz üzerinden satış yaparken pazaryeri platformlarında da bir mağaza açabilir ve böylece e-ticaret pazaryeri entegrasyonlarından faydalanarak her iki platform üzerinden de satış yapabilirsiniz.

E-ihracat ile Yurtdışına Satış Yapın 

E-ticaret siteniz üzerinden satış yaparken sitenizi çok dilli bir şekilde de tasarlayabilirsiniz. Çok dilli e-ticaret siteniz sayesinde ürün ve hizmetlerinizi yurt dışı pazarında satabilir ve böylece döviz geliri elde edebilirsiniz. 

E-ticarette Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret nedir, e-ticaret nasıl yapılır ve e-ticaret sitesi kurmak ile ilgili sizlere birçok bilgi verdik. Bu bölümde de e-ticaret yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

  • E-ticaret firmaları müşterilerine güven vermelidir.
  • E-ticarette satışları artırmak için kampanyalar düzenlemelidir.
  • E-ticarette ürün, sipariş ve teslimat yönetimini profesyonel bir şekilde yürütün. Böylece kesintisiz bir hizmet verebilirsiniz.
  • E-ticaret firmanızın sadık müşteri oranını artırmak için müşteri memnuniyetine önem verin.

Bu konulara önem vererek sizler de e-ticaret firmanızın başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Kurun

Ticimax, aralarında Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinin de yer aldığı 15.000’in üzerinde firmaya e-ticaret altyapı hizmeti sağlıyor. Geliştirilen güçlü altyapısı ile kullanıcılarına yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde satış yapma imkânı sunuyor.

E-ticaret sektöründe başarılı olmak istiyorsanız kalitesi ISO belgeleri ile onaylanmış Ticimax e-ticaret altyapısı ile sitenizi açabilirsiniz. Ticimax’ın sunduğu avantajlar ve güçlü özellikler ile işinizi e-ticarete taşıyarak kolayca satışlarınızı yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.