enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
47,2348
EURO
53,9422
ALTIN
6.202,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Apple’a Korsan Davası Açıldı! – ShiftDelete.Net

Apple’a Korsan Davası Açıldı! – ShiftDelete.Net
19.03.2026 13:06
A+
A-

Yapay zeka modellerinin eğitimi sırasında kullanılan veriler yüzünden teknoloji devleri yeniden mahkemelik oldu. Chicken Soup for the Soul adlı şirket, dev bir veri havuzu olan “The Pile” sisteminin izinsiz kullanımından dolayı büyük teknoloji firmalarına telif hakkı davası açtı. Bu devasa telif davasında Apple, Meta, xAI, Google, Anthropic, OpenAI, Perplexity ve NVIDIA gibi sektörün en güçlü isimleri yer alıyor.

Yapay Zeka Eğitiminde Kriz: Apple ve Google Davalık Oldu!

Davaya konu olan “The Pile” veri seti, internetten toplanmış çok büyük miktarda bilgi içeriyor. Özellikle bu veri setinin içindeki “Books3” isimli gölge kütüphane tartışmaların merkezinde bulunuyor. Bu kütüphanenin içinde, daha önce de çeşitli davalara konu olmuş büyü kitapları ve YouTube altyazı dosyaları gibi tamamen telif hakkıyla korunan çok sayıda içerik yer alıyor. Şirketlerin kendi yapay zeka araçlarını eğitmek için bu korsan verileri kullandığı iddia ediliyor.

Davada en çok dikkat çeken isim ise Apple oldu. Çünkü şirket, yapay zeka sistemi olan Apple Intelligence modelini eğitirken bu tartışmalı veri setini kullanmadığını daha önce kesin bir dille belirtmişti. Apple araştırmacıları, söz konusu veri setini sadece herkesin erişimine açık olan OpenELMs adlı açık kaynaklı bir projede kullandı. Apple, 2024 yılında yapay zeka modellerini tamamen yasal ve etik yollarla eğitmeye çalışan ender şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu nedenle Apple’ın isminin ilerleyen süreçte bu davadan çıkarılma ihtimali yüksek görülüyor.

Diğer şirketlerin durumu ise Apple kadar parlak değil. İnterneti köşe bucak taradıkları için veri setini kullanmış olma ihtimalleri oldukça yüksek olan Perplexity gibi firmalar, web üzerindeki bilgileri kullanma hakları olduğunu savunuyor. Ancak işleri karmaşıklaştıracak başka bir detay daha bulunuyor. Apple’ın yeni temel yapay zeka modellerinin Google Gemini ile eğitildiği biliniyor. Eğer Google bu korsan veri setini kullandığı için davada suçlu bulunursa, dolaylı yoldan Apple da bu hukuki sürecin içine tekrar çekilebilir. Apple cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmezken, bu büyük davanın oldukça uzun sürmesi bekleniyor.

Yapay zeka modellerinin bizim ürettiğimiz verilerle, hatta telifli kitaplarla eğitilmesi son dönemde teknolojinin en büyük tartışma konularından biri haline geldi. Peki siz teknoloji devlerinin yapay zeka eğitimi için internetteki tüm verileri izinsiz kullanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.