enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
47,0373
EURO
53,6540
ALTIN
6.096,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
27°C
İstanbul
27°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C

Arhun’dan Asgari Ücret Yasası yanıtı: Emredici ya da bağlayıcı herhangi bir hüküm yok

Arhun’dan Asgari Ücret Yasası yanıtı: Emredici ya da bağlayıcı herhangi bir hüküm yok
14.07.2026 14:34
A+
A-

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun, Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’nun açıklamalarının ardından, “Asgari Ücret Tartışmalarında Hukuki Gerçekler ve Kamuoyunun Doğru Bilgilendirilmesi” başlıklı yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, son günlerde Asgari Ücret Yasası’nın amacı ve kapsamına ilişkin yapılan bazı değerlendirmelerde yürürlükteki yasa hükümlerinin bilerek ya da bilmeyerek çarpıtıldığı veya hatalı yorumlandığının görüldüğü ifade edildi.

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası olarak toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücret konusunda değerlendirmelerin kişisel kanaatler, siyasi söylemler veya popülist yaklaşımlar üzerinden değil, yürürlükteki yasa hükümleri ve hukuki gerçekler çerçevesinde yapılması gerektiği belirtildi.

“YASADA BÖYLE EMREDİCİ HERHANGİ BİR HÜKÜM BULUNMUYOR”

Açıklamada, son günlerde kamuoyunda “Asgari Ücret Yasası’nda asgari ücretin dört kişilik bir ailenin geçim ücreti için belirlendiği” yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi. Yürürlükte bulunan Asgari Ücretler Yasası’nın incelendiğinde, “asgari ücret dört kişilik bir ailenin geçim ücretidir” ya da “asgari ücret dört kişilik bir ailenin açlık sınırına göre belirlenir” şeklinde açık ve emredici herhangi bir hüküm bulunmadığı kaydedildi.

Bu nedenle söz konusu görüşün yasa hükmüymüş gibi kamuoyuna sunulmasının hukuki açıdan dayanaksız olduğu belirtilen açıklamada, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun Devlet İstatistik Kurumu tarafından belirlenen ortalama 2,93 kişilik hane halkı büyüklüğünü dikkate alarak değerlendirme yaptığı ifade edildi.

“HUKUKİ DAYANAK VARSA PAYLAŞILSIN”

Sendika açıklamasında, bu iddiayı kamuoyu önünde dile getirenlere açık çağrıda bulunularak, yürürlükteki Asgari Ücretler Yasası’nda bu görüşü açıkça destekleyen herhangi bir hüküm veya bu yorumu bağlayıcı kabul eden bir yargı kararı bulunuyorsa bunun kamuoyuyla paylaşılması istendi.

Böyle bir hukuki dayanak ortaya konulamadığı sürece, kişisel değerlendirmelerin yasa hükmü gibi sunulmasının kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine neden olacağı belirtildi.

Açıklamada, konunun geçmiş yıllarda yargı mercilerinin de gündemine geldiği hatırlatılarak, buna rağmen “asgari ücret dört kişilik bir ailenin geçim ücretidir” görüşünün iddia edildiği şekilde açık ve bağlayıcı bir hukuk kuralı olarak ortaya konulmadığı ifade edildi.

“HUKUK TEMEL ALINMAYAN YORUMLAR DOĞRU DEĞİL”

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası’nın hiçbir zaman çalışanların rızkına veya refahına karşı bir anlayış içinde olmadığı belirtilen açıklamada, hukuk temeline dayanmayan yorumların yasa hükmü gibi sunulmasının doğru bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamanın sonunda ise hukuk devleti ilkesinin gereği olarak kişisel yorumların değil, yürürlükteki yasa hükümlerinin esas alınması gerektiği vurgulanarak, toplumu ilgilendiren böyle önemli bir konuda hukuki dayanağı bulunmayan, eksik ve yanlış yorumlara dayanan değerlendirmelerin kesin gerçekmiş gibi sunulmasının kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşma hakkı bulunduğunu belirterek açıklamasını kamuoyunun bilgisine sundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.