enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
46,2690
EURO
53,5644
ALTIN
6.277,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
21°C
İstanbul
21°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C

BM Genel Sekreteri Guterres, Lübnan’da topyekün savaşın eşiğinde olunduğu uyarısında bulundu

BM Genel Sekreteri Guterres, Lübnan’da topyekün savaşın eşiğinde olunduğu uyarısında bulundu
09.10.2024 00:27
A+
A-


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan’da topyekün savaşın eşiğinde olunduğu uyarısında bulunarak, tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtti.

Guterres, BM’de gazetecilere, Gazze ve bölgedeki genel duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazze’de kabusun ikinci yılına girdiğine işaret eden Guterres, “Bu yıl Gazze’de krizler yılı oldu. İnsani, siyasi, diplomatik ve ahlaki krizler yılı.” dedi.

Guterres, 7 Ekim’in ardından Gazze’nin tahayyül edilemeyecek düzeyde acının merkezi haline geldiğini belirterek, siviller, gazeteciler, insani yardım çalışanları ve BM personelinin öldürüldüğünü anımsattı.

Gazze’nin kuzeyinde durumun özellikle çok kötü olduğunu vurgulayan Guterres, İsrail’in bölgede “askeri operasyonlarını” yoğunlaştırdığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri, İsrail’in burada konut alanlarına saldırdığını, hastaneleri boşalttırdığını ve elektrikleri kestiğini belirterek, “Yine 400 bin kişi güneye gitmeye zorlanıyor. Güney aşırı kalabalık, kirli ve temel yaşam gereksinimlerinden yoksun.” diye konuştu.

Guterres, “Gazze’de tüm insan hakları ihlallerini şiddetle kınıyorum.” ifadesini kullandı.
Netanyahu’ya, UNRWA ile ilgili uyarı mektubu

Tüm bu karmaşa arasında BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) hiç olmadığı kadar önemli ve ikame edilemez olduğunun altını çizen Guterres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya mektup göndererek, UNRWA’nın İsrail ve Doğu Kudüs’te faaliyetlerini yasaklayan yasa teklifine ilişkin endişelerini ilettiğini bildirdi.

Guterres, söz konusu yasa teklifinin geçmesi halinde Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında çalışmaların “boğulacağını” belirterek, bunun büyük bir felakete yol açacağı uyarısında bulundu.

Yasa teklifinin aynı zamanda BM Şartı ve İsrail’in uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini de ihlal edeceğini söyleyen Guterres, ulusal yasaların söz konusu yükümlülükleri yok sayamayacağını dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu çok açık ki bu savaşın yürütülme şekliyle ilgili çok ciddi bir hata var. Gidecek güvenli yerleri olmayan sivillere tahliye emri vermek onların güvenliğini koruma altına almıyor. Gazze’de hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil.”

Uluslararası hukuk kurallarının tartışmaya açık olmadığının altını çizen Guterres, sivillerin her yerde korunması ve ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini ifade etti.
“Orta Doğu, çok sayıda tarafın ateşlemeye hazır olduğu bir barut fıçısı”

Guterres, ihtilafın yayılma riskine karşı aylardır uyarı yaptığını anımsatarak, “Orta Doğu, çok sayıda tarafın ateşlemeye hazır olduğu bir barut fıçısı.” değerlendirmesinde bulundu.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın “kaynama noktasına” geldiğini ve Lübnan’a yönelik saldırıların tüm bölgeyi tehdit ettiğini belirten Guterres, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında 2 binden fazla kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Guterres, Lübnan’da topyekün savaşın eşiğinde olunduğu uyarısında bulunarak, tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini kaydetti.

Orta Doğu’da durumun her saat daha da kötüleştiğini dile getiren BM Genel Sekreteri, yaptıkları uyarıların da kale alınmadığına dikkati çekti.

Guterres, her bir saldırının barışı zorlaştırdığını belirterek, “Bu nedenle Gazze ve Lübnan’da ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımın ulaştırılması çağrılarımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

İki devletli çözümden de vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Guterres, “Bölgede tüm insanların barış içinde yaşama hakkı var.” mesajını verdi.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.