enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
47,0555
EURO
53,9786
ALTIN
6.061,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
32°C
İstanbul
32°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C

ECB Başkanı Lagarde’dan “daha fazla faiz indirimi” sinyali

ECB Başkanı Lagarde’dan “daha fazla faiz indirimi” sinyali
16.12.2024 21:18
A+
A-


Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ocakta daha fazla faiz indirimi sinyali verdi.

Lagarde’ın, Litvanya’nın avroya geçişinin 10. yıl dönümü münasebetiyle başkent Vilnius’ta Litvanya Merkez Bankası tarafından düzenlenen “Küresel Jeopolitik Değişimler Ortasında Dayanıklılık Sütunları” konulu Yıllık Ekonomi Konferansı’nda yaptığı konuşma, ECB’nin internet sitesinde yayımlandı.

Değişen ortamın, ECB’nin mevcut politika duruşu ve bunun gelecekteki yönelimiyle ilgili kararlar almaya ittiğini belirten Lagarde, “Mevcut politika duruşu kısıtlayıcı. Ancak gelen veriler temel çizgimizi teyit etmeye devam ederse, gidişat netleşecek ve faiz oranlarının daha da düşmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Christine Lagarde, dezenflasyon sürecinin “doğru yolda” olduğunu savunurken, buna karşın, ekonomik büyümeye yönelik risklerin arttığını da dile getirdi.

ECB’nin geleceğe yönelik politika işaretleri iletişiminde daha önce “politika faizlerini gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutacağız” dediğini hatırlatan Lagarde, “Bu eğilim, gerçekleşen enflasyonun yüksek olduğu ve gelecekteki enflasyona ilişkin belirsizliğin yüksek olduğu bir ortamda gerekliydi. Ancak bu önyargı artık gelişen makroekonomik ortamı, enflasyona ilişkin görünümümüzü ya da bu konudaki risk dengesini yansıtmamaktadır.” görüşünü paylaştı.

ECB Başkanı Lagarde, dezenflasyon sürecinin yolunda gitmesi ve büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler nedeniyle bankanın iletişimindeki bu eğilimin artık gerekli olmadığını vurgulayarak, “Bu hususlar geçen hafta Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen para politikası açıklamasına da yansımıştır. Artık ‘yeterince kısıtlayıcı’ bir politika hedeflemiyoruz, bunun yerine ‘uygun’ bir politika duruşu sergilemeyi amaçlıyoruz.” dedi.

ECB, 12 Aralık’ta, piyasa beklentileri doğrultusunda zayıflayan ekonomiye karşı dördüncü faiz indirimine giderek, üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü.

Banka, mevduat faiz oranını yüzde 3,25’ten yüzde 3’e indirmişti.

ECB’nin bir sonraki faiz toplantısı 30 Ocak’ta yapılacak.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.