enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
44,8651
EURO
52,8845
ALTIN
6.907,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C

Güney Kıbrıs, kayıp kalıntılarını depoya attı!

Güney Kıbrıs, kayıp kalıntılarını depoya attı!
09.11.2024 15:10
A+
A-


1964 ve 1974’te ölen Rum ile Yunan askerlerine ait ve Rum yönetiminin Güney Kıbrıs’ta yaptığı kazılarda bulunduğu anlaşılan kalıntıların, kutular ve sandıklar içerisinde Rum Devlet Fuarı deposuna atılmış olduğu haber verildi.

Politis fotoğraflarla da desteklediği haberi manşetten “Kıbrıs’ta Savaştılar, Hayatlarını Verdiler ve Biz Onları Attık… 1974 Kayıp Kalıntıları Mobilya Deposunda” şeklinde verdi.

Gazete “sarsıcı ve inanılmaz” vurgusu ile aktardığı haberde kalıntıların bazılarının 1964’te ölenlere, bazılarının da savaşmak için Yunanistan’dan gelip 1974’te Ada’da ölen askerlere ait olduğuna dikkat çekti.

“Geldiler, savaştılar, canlarını verdiler, biz de kalıntılarını saklamak için olarak bir depoyu en uygun yer bulduk.” ifadesine yer verilen haberde söz konusu yerin masa, sandalye v.b devlet dairelerinde kullanılmış mobilyaların konulduğu, Rum Devlet Fuarı içerisinde bir genel kullanım deposu olduğu, depoda atılmış çöpler de olduğu kaydedildi.

Habere göre kimliği belirlenememiş kayıp kalıntılarının da atıldığı söz konusu yerde, habere eşlik eden fotoğrafta da görülebildiği gibi, isteyenin alıp gidebileceği şekilde ağzı açık kutu içerisinde tutulan kemik parçaları da var. Kutuların çoğunun üzerinde “Yunan askeri” ibaresi ve ait olduğu kişilerin isimleri yazıyor, bazılarının üzerine Yunan bayrağı örtülmüş, uçmasın diye de bayrağın üzerine tahta konulmuş.

Konuyla ilgili ulaştığı Kayıp Şahıslar Komitesi’nden (KŞK), “saptanan kalıntıların eski Lefkoşa Havalimanı’nda bulunan laboratuvara götürüldüğü, kimlik tespiti sonrasında da yakınlara teslim edildiği” bilgisi aldığını yazan gazete KŞK dışında Rum yönetimi ve İnsani Konular Koruma Komiserliği Ofisi tarafından yürütülen kayıp kazıları da olduğunu hatırlattı.

Anna Aristotelus’un başkanlığındaki “İnsani Konular Koruma Komiserliği’nin”, gazetenin telefon ve mesajlarına cevap vermediğine dikkat çekilen habere göre “meseleyi çok iyi bilen bir kaynak” kalıntıların birkaç yıl önce depoya götürüldüğünü söyledi. Bu kalıntıların gerek “dost ateşi ile öldürülen ve üzerlerine ilaç püskürtülmüş olduğu için DNA testi yapılamayan Yunan askerlerine ait kalıntılar gerekse kimlik tespiti yapılmış olmasına rağmen yakınları bulunamayan, ya da yakınlarının teslim almayı kabul etmediği kalıntılar olduğu bilgisini de verdi. Yunan askerlerine ait 5-6 kalıntı da eski İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu zamanında depoya götürüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.