enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
46,6602
EURO
53,1998
ALTIN
6.049,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C

Holguin-Costa görüşmesi ertelendi: NATO zirvesi beklenecek

Holguin-Costa görüşmesi ertelendi: NATO zirvesi beklenecek
30.06.2026 12:29
A+
A-


Rum basını, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile gerçekleştirmeyi planladığı Brüksel ziyaretini 13 Temmuz’a ertelediğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi, “NATO Yüzünden Holguin’in Takviminde Değişiklikler” başlıklı haberinde, Holguin’in Avrupa Birliği (AB) kurumlarının başkanlarıyla Kıbrıs sorununa ilişkin temaslarda bulunmadan önce Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi’ni ve zirve kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında gerçekleşmesi beklenen görüşmeleri beklemek istediğini öne sürdü.

Gazete, Rum hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Holguin’in Brüksel ziyaretini NATO Zirvesi’nden bir hafta sonraya, 13 Temmuz’a ertelemeyi tercih ettiğini, bunun da Ada’ya yapacağı yeni ziyaretin Temmuz ayının ilerleyen günlerine kayabileceği anlamına geldiğini belirtti. Haberde, bu durumun gayriresmî genişletilmiş toplantının tarihi konusunda da soru işaretleri yarattığı ifade edildi.

Haberde ayrıca, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılmalarının beklendiği kaydedildi. Program ve katılımcı listesinin henüz kesinleşmediği, ancak iki AB kurum başkanının geçen yıl Lahey’de olduğu gibi Ankara’ya da davet edilmelerinin beklendiği belirtildi.

Gazeteye göre Rum Başkanlık Müsteşarı İrini Piki, Rum yönetiminin BM Genel Sekreteri’nin siyasi iradesine, AB’nin artan ilgisine ve Türkiye-AB ilişkilerinin Kıbrıs sorununa “net şekilde bağlanmasına” yatırım yaptığını söyledi.

Piki, “1974 yılında 4’ü darbeciler tarafından öldürülen, biri de Barış Harekatı sırasında ölen beş Rum için Baf’ın Hloraka köyünde düzenlenen anma töreninde, Rum yönetiminin hedefinin Kıbrıs’ın kurtuluşu, yeniden birleşmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB ve BM üyesi modern bir devlete evrilmesi” olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümünün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile hükümetinin en önemli önceliği olduğunu belirten Piki, Güney Kıbrıs’ın bölgede “sorumluluk ve hümanizm gücü” olduğunu, “AB üyeliğinin sağladığı imkânlardan yararlanarak savunma kapasitesini güçlendirmeyi” sürdürdüğünü söyledi.

Alithia gazetesi ise haberi, “Kıbrıs Sorunu: Gelişmeler NATO Toplantısında… Holguin Brüksel Temaslarını Erteledi… Ankara’da Erdoğan-Miçotakis Görüşmesi Beklenti Yaratıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Holguin’in Brüksel ziyaretini, NATO Zirvesi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında yapılması beklenen görüşmenin Kıbrıs sorununda yeni bir ivme yaratabileceği beklentisi ve zirvenin sonuçlarını görmek istemesi nedeniyle ertelediğini ileri sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.