enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
46,8224
EURO
53,4764
ALTIN
6.254,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
Perşembe Yağmurlu
25°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C

İsrail’in saldırıları kültürel varlıkları da tehdit ediyor

İsrail’in saldırıları kültürel varlıkları da tehdit ediyor
26.11.2024 09:08
A+
A-


UNESCO Kültür ve Acil Durumlar Direktörü Krista Pikkat, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de 69 kültürel varlık ile Lübnan’daki 34 kültürel miras alanının etkilendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünde (UNESCO) Kültür ve Acil Durumlar Direktörü Krista Pikkat, UNESCO ve BM Uydu Merkezinin (UNOSAT), İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Lübnan ve Gazze’deki kültürel mirasa verilen zararı izleme çalışmalarıyla ilgili Cenevre’de yapılan sunumda konuştu.

Pikkat, Lübnan’ın güneyindeki Baalbek gibi bölgelerde UNESCO koruması altında olan geniş alanlar bulunduğunu kaydetti.

Baalbek’te UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi veya gelişmiş koruma altındaki alanlar da olduğunu söyleyen Pikkat, “Bu alanlardan birisi kasıtlı olarak hedef alınırsa, bu eylemin bir savaş suçu teşkil edebileceği anlamına gelir.” diye konuştu.

Pikkat, son dönemde Lübnan’ın güneyindeki “34 kültürel miras alanının, devam eden bölgesel çatışmanın ortasında potansiyel olarak tehdit altında olduğunu bildirildiğini” kaydederek, bu alanların çevresinde hasar olduğunu veya buraların hedef alındığını söyledi.

7 arkeolojik alan ve bir müze de var
“Gazze’de, çatışmaların artmasından bu yana 69 kültürel varlık etkilendi.” ifadesini kullanan Pikkat, bunlara 43 tarihi veya sanatsal bina, 6 anıt, 7 arkeolojik alan ve bir müzenin dahil olduğunu da söyledi.

​​​​​​​Pikkat, UNESCO’nun bu tür kültürel miras alanlarındaki eserleri korumak için aldığı önlemlere değinerek, UNESCO’nun rolünün sadece bu eserleri tahliye etmek olmadığını, hükümetlere çatışmalar sırasında kültürel mirası nasıl koruyacakları ve muhafaza edecekleri konusunda tavsiyelerde bulunmaya odaklandığını da belirtti.

UNESCO VE UNOSAT’ın kültürel mirasların yer aldığı alanlardaki zararları tespit için kullandığı metodolojide, çatışma öncesi koşulların saldırılar sonrası görseller ve uydu verileriyle yan yana koyulması ve oluşan hasarın uzaktan değerlendirilmesi yöntemlerinin kullandığı da bildirildi.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.